pilgrimsvandring

Caminos som

lockar hela världen

Här vill alla vandra. Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela har lockat folk från hela Europa i flera hundra år. Vandringslederna, som kallas El Camino, är ett stort system av leder i norra och nordvästra Spanien, södra Frankrike och även andra närliggande delar av övriga Europa, som alla leder till Santiago de Compostela.


Här finns den stora och mest kända leden "El Camino francais" som utgår från St Jean Pied de Port i Frankrike, cirka 80 mil genom storslagen natur och ibland ganska krävande med höga höjder och djupa dalar. "El Camino portogués" genom Portugal nära kusten, är en annan populär led. Silvervägen, "Via del Plata" går från Sevilla i Andalusien. "El Camino del norte" bjuder på en väldigt vacker pilgrimsvandring längs spanska nordkusten.


Pilgrimsvandring i modern tid är kanske mindre inriktad på syndernas förlåtelse utan mer på eftertanke, inre frid, vacker natur och bra viner. Detta är kvinnornas favoritvandring.


Alla som kan visa att de klarat de sista tio milen till Santiago de Compostela får ett diplom eller certifikat som visar på en genomförd pilgrimsvandring.

TIPS #1 • Ta sig dit. En pilgrimsvandring kan starta från många olika orter och platser. "El camino francais", den franska vägen, är den mest kända leden för pilgrimsvandringen. Där vandrar nästan nittio procent av alla pilgrimer. Den cirka åttio mil långa leden startar i St Jean Pied de Port i Frankrike. Vanliga startplatser för vandraren som inte har hela sommaren på sig är Asteorga och Leon.


TIPS #2 • La compostelana. Kom ihåg att plocka upp ett pilgrimspass vid starten. Där samlar du stämplar som sedan berättigar dig att få ”La compostelana”, pilgrimsbeviset man får om man vandrat minst de sista tio milen.

TIPS #3 • Tala spanska. Lär dig lite spanska. På landsbygden och de mindre städer du passerar under vandringen till Compostela talar ingen engelska. En frasordbok och några inlärda ord/fraser är bra att ha.


TIPS #4 • Refugio. Härbärgena längs lederna brukar hålla öppet från juni till slutet av oktober. Standarden varierar, liksom priset. Räkna med från €3 till upp mot €12. En del är gratis men där donerar man några euro för sin vistelse. De speciella pilgrimshärbergena kallas refugio.

TIPS #5 • Övernatta. På en del platser blir härbärgena snabbt fulla. Normalt går de inte att boka i förväg. Ha med sovsäck, liggunderlag, öronproppar och var beredd att övernatta ”var som helst”.


TIPS #6 • Cash is king. Kontanta pengar är nödvändigt. Många ställen längs vägen tar inte kort. Uttagsautomater finns i de flesta större byar.


TIPS #7 • Regnskydd. Regn är inte ovanligt i de nordspanska bergsområdena. Regnjacka eller poncho är en nödvändighet. Ponchon kan vara en fördel om du inte har något ryggsäckskydd.


TIPS #8 • Sol o värme. Stark sol och hög värme är allra vanligast på El Camino. Drick mycket, framförallt vatten men även sötade drycker för energins skull. Du behöver solskydd typ 20-30+, "solhatt" och läppskydd med hög solskyddsfaktor.


TIPS #9 • Eget toapapper. Ta alltid med eget toalettpapper.


TIPS #10 • Mat och pengar. Räkna med minimum €20-25 per dag. Övernattning, frukost, mellanmål, drycker och en rejäl pilgrimsmeny på kvällen.


TIPS #11 • För mycket 1. Ta bort 25 procent av de grejer du först tänkt ha med. Toalettsaker till exempel, det mesta går dessutom att köpa i nästan vilken by som helst du passerar på din väg till Santiago de Compostela. Du ska ha plats för vattenflaskor också.


TIPS #12 • För mycket 2. På en del postkontor i trakten finns särskilda Pilgrimsboxar där man kan skicka iväg överflödiga saker till en poste restante-adress i Santiago. Bra för dig som gärna packar lite för mycket "bra-att-ha-grejer" som visade sig inte vara så bra att ha med.

TIPS #13 • Mobilen. Antingen lämnar du mobilen hemma för att du inte vill bli störd under din meditativa pilgrimsvandring. Tar du med mobilen så finns täckning i stora delar av Camino-området. Av ekonomiska skäl kan det var smartast att nöja sig med sms.


TIPS #14 • Tälta.

Reglerna kan variera mellan olika regioner i Spanien, men att sätta upp ett tält på kvällen och ta ner det på morgonen brukar inte möta några hinder längs lederna. Däremot är det praxis att man går en bit bort från leden, i alla fall så långt att tältet inte är synligt från själva stigen.


TIPS #15 • Vänligt bemötande.

Vandraren på El Camino blir alltid vänligt bemött i de små hostal eller refugio, härbärgen, som finns i byar och småstäder längs vägen. De erbjuder god mat och logi med varierande standard, från små rum till stora sovsalar där man får dela rum med flera andra, i några fall till och med hundratals pilgrimsvandrare.