Bra vandringsleder

Tips om bra vandringsleder i Europa

Hitta den perfekta vandringsleden i Europa. Vill du ha strapatser, sköna vyer, höga höjder för din vandring, här hittar du vad du söker för din trekking. 

Vandringsleder

TIPS #1 • Jotunheimen. Norges populäraste trekkingområde med massor av vandringsleder och möjligheter. Inom området finns allt från glaciärer och bergstoppar på över 2 000 meter till frodiga och mysiga små och stora dalgångar. De flesta leder i trakten går inom nationalparken Jotunheimen. Populärt och praktiskt är att starta i Gjendesheim. Flera busslinjer från Oslo går in i området.


TIPS #2 • Mecklenburg-Vorpommern. 40 mil härliga vandringsleder längs Tysklands Östersjökust från Travemünde till Ahlbeck vid polska gränsen. Närhet till havet nästan hela tiden med ofta mycket fin utsikt över hav och strand. Alla de kända badorterna på kusten passeras, liksom många av de urgamla så kallade Hansastäderna Wismar, Stralsund, Greifswald. Leden går genom nationalparken Boddenlandschaft. En avstickare till Rügen kan göras


TIPS #3 • Killarney. Obeskrivligt vackert på den Gröna ön som i sydväst rullar ut i Atlanten i form av tvärbranta dramatiska klippor. Irlands första nationalpark, vild natur, storslaget, med inslag av palmer och andra exotiska växter. Vandra och känn historiens vingslag i den dramatiska naturen och i urgamla småstäder och byar, där tiden stått stilla. Eller njut av himlens skiftningar ovanför de tre berginramade sjöarna som lockat hit såväl poeter och konstnärer som vanliga turister i många år. En utmaning för vandraren. Access från Killarney.TIPS #4 • Lake District. Hela Storbritannien vimlar av vandringsleder som ofta är lättillängliga för besökare utifrån. Det kanske vackraste av många vackra engelska landskap är Lake District i nordvästra England där vandraren hittar lugn och ro och tempoväxling i det väl kuperade landskapet, och förstås också sjölandskapet. I utkanten av Lake District är landskapet lite mjukare och mer avrundat, i kontrast till de utmanande och vildare inre delarna, där det dramatiska landskapet blivit sägenomspunnet. Större städer i närheten är Carlisle norrut och, en bit söderut, Liverpool. 


Natursköna Lake District i nordvästra England. Här finns många vandringsleder i det vackra landskapet. Liverpool är närmaste storstad. Lancaster är en mindre stad i omedelbar anslutning till Lake District.


Trekking Lake DistrictTIPS #5 • Österrike. Antalet vandringsleder i Österrike är oändligt. Här finns fler vandringsleder än det finns alptoppar. Var du än befinner dig i Alperna kan du hitta vandringsleder, de flesta med all behövlig information och bra kartor lokalt tillgängliga. Välj vilken ort som helst som verkar spännande eller särskilt vacker och du hittar säkert leder med varierande svårighetsgrad. Men kolla alltid de österrikiska lederna i förväg, ibland kan vandringen gå över gränsen till bergsklättring och det bör man vara mycket väl förberedd för. Innsbruck, Salzburg, Kufstein är exempel på städer som ligger bra till för bil eller tåg från Sverige.


TIPS #6 • Sicilien. Siciliens mäktiga inland med bergskedjan Parco delle Madonie är ett lite okänt område med stor skönhet och bergstoppar på över 2 000 meter. Vandringsledernas svårighetsgrad varierar, du går genom öppna landskap på småvägar, boskapsstigar och skogsmarker, men också brantare partier där dagsmålet kan vara en liten by som klänger sig fast på en klipphylla där uppe. Andlöst vackert. Överallt möts du av gästfria övernattningsställen, i små lantgårdar eller i de medeltida småbyarna. Maten är delikat, allt är närproducerat och ofta framställts på samma gård där du övernattar.


TIPS #7 • Santiago de Compostela. Pilgrimsvandringar i nordvästra Spanien kring Santiago de Compostela har mycket gamla anor. De här lederna har fått människor på benen sedan man år 813 i trakten upptäckte en grav som man ansåg tillhörde aposteln Jakob. Pilgrimsvandrare i modern tid söker kanske mindre syndernas förlåtelse och mer eftertanke, inre frid, vacker natur och bra viner. Alla får också ett vänligt bemötande i alla de små hostels som finns i byar och småstäder längs vägen och erbjuder god mat och logi. Alla som kan visa att de klarat de sista tio milen till Santiago de Compostela får ett pilgrimspass. 

Mer om Santiago de Compostela >>>


TIPS #8 • Loiredalen. I Frankrike finns ett mycket omfattande system av vandringsleder kors och tvärs genom landet i alla regioner. Lederna är normalt väl underhållna. Loiredalen är ett av landets vackraste vandringsområden utanför Alperna. Man kan till exempel följa floden Loire från Angers via Guérande till flodens utlopp i Atlanten. Leden kallas GR3 eller ”Bargemenleden”.


TIPS #9 • Korsika. Här finns gott om leder att välja på. Populärast är den stora leden, GR20, från nordväst till sydost. Drygt tjugo mil med vacker och dramatisk natur, gott om övernattningsmöjligheter i vandrarhem, så kallade Gite d'Etape. Där serveras god mat vid långbord för måltid i gemenskap. Maj/juni och september är bra tid för vandringar, uppe på hög höjd kan hela sommaren funka.