Vandringsleder

När vägen betyder

mer än målet

Vandring är att själv eller tillsammans med sina vänner gå till fots i naturen. Man kan gå i orörd natur, men oftast väljer man markerade vandringsleder och kanske preparerade stigar.


Njuta av stillheten och naturens skönhet. Lugn och ro, kontemplation, eftertanke, avkoppling, samtal, tystnad, inre frid – alla har sin beskrivning på vad man upplever under en tur till fots i naturen. Eller trekking som många kallar det.

Man kan vandra var som helst. Hemma parken eller långt borta i det vilda. I Stockholm, i Anderna, på Skåneleden, i Pyrenéerna, Kungsleden, Inkaleden, i Killarney på Irland, som pilgrim i nordvästra Spanien, överallt finns natursköna vandringsleder.


Inga leder är till för att ta besökaren från start till mål, det finns enklare sätt att resa.


Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela har lockat folk från hela Europa i flera hundra år. Vandringslederna, som kallas El Camino, är ett stort system av leder i norra och nordvästra Spanien, södra Frankrike och även andra närliggande delar av övriga Europa, som alla leder till Santiago de Compostela.

Våra tips om Santiago de Compostela och vandringsleder i norra Spanien >>>

Bra vandringsleder i Europa >>>


Tips om vackra och spännande vandringsleder i Europa. 

Tips om utrustning när du vandrar


Vid enkla vandringar under kort tid behövs ingen speciell utrustning – bra skor, regnskydd, tålig klädsel och något att dricka räcker långt.


För mer avancerade övningar på flera dagar och kanske i tuffare terräng krävs förstås en utrustning som underlättar.

Kolla in våra tips om utrustning för vandringen >>>