Utflyktsmål i Skåne

 Tips om utflykter i naturen nära Malmö 

Vart kan man åka på utflykt i Skåne


• Måryd naturreservat.

Ett utflyktsmål för hela familjen. Hagar och kullar, en härlig utsikt över slätten. Klätterträd för de unga, lite sumpigare delar för dem som gillar att leka med vatten i små vattensamlingar och dammar. Här finns gott om fina platser med mjukt gräs och lä för vinden att slå sig ner på när det blir dags för picknicken.


Hitta dit: Ligger mellan Södra Sandby och Torna Hällestad, gränsar i väster till naturreservatet och motionsområdet Skrylle.Passera Södra Sandby utanför Lund och följ skyltar mot Torna Hällestad. Skylt Mårup åt höger, följ grusvägen till P-plats. Vid parkeringen finns informationstavla över området. Här finns också soptunna och toalett.

• Risen Genarp

. Styr kosan till Risen, söder om Genarp. Där hittar du en omväxlande natur, med skogsmark, fälad (betesmark) med skogsdungar och lite blötare våtmarker.


Stigar finns och många härliga gläntor och breda ut filten och ta en fika eller bara sitta och njuta i vårsolen. Botanisera bland backsippor och majnycklar och allt annat intressant som floran i Risenområdet har att erbjuda.Barnen kan tumla runt, spela lite boll, kanske klättra i något bra träd.Eller kolla på dovhjortar som kan ströva ganska öppet i det böljande landskapet.


Hitta dit: Risen ligger söder om Genarp och kan nås via flera gator i samhällets södra och sydöstra del. Man kan också närma sig Risenområdet från landsvägen Häckeberga-Hässleberga.


• Karaby backar

Ett härligt och lite okänt ställe för alla åldrar, utom möjligen de minsta som just lärt sig gå. Detta på grund av de på sina ställen mycket branta kullarna som höjer sig över det omgivande slättlandskapet. Utsikten är storslagen med tre storstäder och Öresund glittrande i solljuset. Koskräck kan vara ett skäl att undvika Karaby backar, ibland finns här betesdjur av olika slag. Djuren är snälla men kan vara lite störiga. Karaby backar, nära Dösjebro, inbjuder till äventyr och upptäcktsfärder bland och på de branta kullarna som toppas av fantasieggande och outgrävda gravhögar. Fina platser för picknicken, en rik flora och ett av mycket få naturområden i de mycket uppodlade omgivningarna.


Hitta dit: Kör in på väg 104 mellan Dösjebro och Kävlinge. Ungefär mitt emellan de båda samhällena går en avtagsväg mot Karaby. Kör igenom byn tills du ser kyrkan. Där går det att parkera och sedan promenera några hundra meter norrut till backarna. Landsvägen är också trafikerad med buss.

• Bulltoftaparken.

Ett stadsnära utflyktsmål, bara några kilometer från centrala Malmö. En anlagd park som sakta med säkert blir alltmer förvildad i sina östliga delar. Motionsslingor, minigolf, fotbollsplaner, freesbeebana och klippta gräsmattor i väster. Tennis och utegym.I öster finns ett våtmarksområde med en rik flora. Platser för picknick finns i hela parken, en del lite trevligt avskilda i gläntor i skogen, andra mer öppet i de ansade delarna av parken. God tillgänglighet, även för rullstolsbundna i stora delar av parken. Kallas den skuldfria parken på grund av den ekologiska inriktningen, bland annat slår man gräset med hästdragna slåttermaskiner.


Och kolla in kossorna som går i delar av parken hela sommaren. Kosläpp i början av maj, sju snälla Charolais-kossor skuttar omkring. De är ofarliga och godmodiga.

• Rövarkulan

Braåns bäckravin levdes rövarliv i gamla tider. I dag kan vårutflykten bli en äventyrlig historia i denna gamla ravin som är flera kilometer lång och närmare tjugo meter djup, nergrävd i jordbruksmarken och med på sina ställen mycket branta lerskifferväggar.Som gjort för äventyr men också en lummig oas för vila och rekreation i rofyllda ängsmarker. En strövstig leder runt i området där man hittar såväl en rik flora som rika förekomster av fossil.


Hitta dit: Sväng av från E22 mot Löberöd i höjd med Rolsberga. Efter några kilometer leder en avtagsväg åt vänster och ner till en parkeringsplats i dalen. Därifrån utgår markerade leder till olika delar av dalen.Icke bilburna kan ta sig med buss till Rolsberga och sen fotvandra till Rövarkulan.• Alnarpsparken.

Skånes vackraste park, lummig, lätt kuperad, skapad av människohand, som gjord för barnfamiljen med en utbredd filt för föräldrarna och picknicken, klätterträd och härliga gräsytor för barnens fotboll eller andra lekar. Närmast slottet lite mer välansat och prydligt, sedan vildare, äventyrligare och mer skogsliknande områden söderut.I de friare utvecklade områdena finns en mycket rik flora och fauna. Den tillräckligt naturintresserade har mycket att botanisera i medan övriga familjen slappar i den rogivande oasen i jordbrukarlandet som Alnarp utgör.


Hitta dit: Promenadavstånd från pågatågstation Åkarp. Lokalbuss kör igenom hela området som egentligen är ett vackert campus för lantbruksuniversitetet. Väl skyltat både i Åkarp och vid kustvägen Malmö-Lomma.

• Ale stenar.

Hit kommer mycket folk så någon avskildhet bjudes inte. Men inte desto mindre: Ale stenar är en utflykt med lätta strapatser men mycket för fantasin och funderingarna. Varför, vem, hur? En gravsättning tror de flesta, men tolkningarna av den imponerade stensättningen varierar. Ta med pickknickkorgen eller köp lite fisk i någon av restaurangerna i Kåseberga där vandringen till Ale stenar börjar. Hemvägen kan man göra som en trevlig strandpromenad nedanför branten i söder.


Hitta dit: Bil mot Ystad, sväng mot Kåseberga vid Kabusa. Ner genom byn efter fotbollsplanen. Tåg: Malmö till Ystad, därefter buss mot Borrby-Simrishamn.

Billebjär.

En med skånska mått redig klippa skjuter upp ur odlingslandskapet och erbjuder en härlig vy över sydvästra Skåne. Utflykten till Billebjär innebär en del strapatser i form av enklare klättring men allt uppvägs av den fina utsikten och den härliga ²toppen² på berget där man tar fram sin picknickkorg och breder ut filten på gröna små gläntor i eneskogen, eller om man föredrar det, på någon klippa.Man bör ha viss uppsikt på barnen, särskilt sådana barn som vill klättra så fort dom ser en brant klippa.I angränsande delar av området finns skog, strövstigar, klätterträd, små gräsplättar och strax intill, en badsjö. Haglandskapet bjuder in till många sköna timmar en vacker vårsöndag.


Hitta dit: Ta vänster mot Billebjär cirka en kilometer norr om Dalby på väg 952 mot Södra Sandby.

• Gyllins trädgård.

En förvildad handelsträdgård och angränsande liten skog i östra Malmö. Inte så vidsträckt, men gott om sköna platser att slå sig ner på, och låta barnen tumla runt i gräset eller leka kull skogen. Lite våtmark och en rik flora med både vild och förvildad växtlighet är spännande för amatörbiologen.


Hitta dit: Gyllins trädgård ligger mellan Sallerupsvägen och Klågerupsvägen i östra Malmö. Parkering, ej skoldagar, vid Bäckagårdsskolan. Buss nr 5 från centrala Malmö.• Romeleklint.

En liten promenad uppför från parkeringen och du äruppe på Romeleklint, Romeleåsens högsta punkt i Lunds kommun. Här finns fina hagmarker att vandra runt i och små vänliga gräsplättar och färdiga bänkar att slå sig ner på för picknicken. Vackert, men utsikten var bättre förr.


Hitta dit: Veberöd är närmaste tätort. Från Veberöd centrum kan man vandra till Romeleklinten, tar cirka en timma och sträckan är väl skyltad. På skogbilvägar på västra sidan går det att komma ganska nära Romeleklint.Vid Romelestugan som är skyltad på flera ställen finns en parkering, denna är ej så lämplig om man har små barn då det blir en del klättring up till toppen.