Utflyktsmål Göteborg

 Tips om utflykter i naturen nära Göteborg 

Vart kan jag åka på utflykt i Göteborg

• Hisingsparken/Slätta damm.

Ett vildmarksområde på resterna av en anlagd park, Göteborgs största parkområde. Nära stan, men Hisingsparken med S A Hedlunds park och Slätta damm är vidsträckt och avskilt från de stora trafiklederna i omgivningarna. Äventyret toppas av resterna av en gammal forntidsborg, kanske 1 500 år gammal, på toppen av Bjurslättsberget, 100 meter högt och väster om Slätta damm. Här finns alla naturtyper och många vackra gröna rum att besöka. Ljungbevuxna hällar och hedar, rika lövskogar, granskog och en och annan våtmark, med grodor, paddor och ett rikt fågelliv att beskåda. Gångvägar och stigar, en del även väl anpassade för rullstolsburna.

En bit från Tuvevallen finns ett naturrum med grillplatser och vindskydd.


Hitta dit: Hisingsparken sträcker sig från Slätta damm i söder till Tuve och Gunnarstorp i nordost med Biskopsgården i väst. Tillfartsmöjligheter i alla vädersträck. Från centralstationen är buss 25 ett bra alternativ, gå av vid Bjurslätts torg och promenera in i parken.• Lärjeåns dalgång.

I Lärjeåns dalgång hittar du varje tänkbar variant på naturupplevelse du kan drömma om. Man kan hoppa av nians spårvagn, ta en kort promenad ner i dalgången, bredra ut filten och käka sin picknick och ändå hinna hem till kvällens naturprogram i TV2.

Eller man kan ägna några semesterveckor till att genomströva den 25 kilometer långa dalgången från Smala sjön i Lerum till utloppet i Göta Älv. Det är vackert hela vägen, djungelliknande lövskog, gröna ängar, öppna fält, branta raviner och mjuka vitsippesluttningar, böljande beteslandskap, själva ån som porlar eller brusar eller forsar allt efter humör och höjdskillnader i sin nedgrävda väg. För en dagsutflykt kan man välja naturstigen som börjar i Lärjeholm och slutar i Angered centrum.


Hitta dit: Lärjeåns dalgång kan självklart angöras var som helst längs den långa sträckningen, särskilt om man är bilburen. Parkering är enkelt vid Lärjeholm, Hjällbo, eller Angered centrum. Med spårvagn kommer man mycket nära ån på hållplatserna Hjällbo, Storås och Angered C med spårvagn 8 och 9 mot Angered. Bussen Orange Express från Nils Ericssonsplatsen tar dig snabbt till de heta områdena i norr.


• Delsjön.

Delsjöområdet är Göteborgs populäraste naturområde med över en miljon besökare per år.

Men Delsjön är stort så du som inte vill stöta på alla dessa göteborgare kan säkert hitta avskilda naturrum för utflykten ändå. Den mycket varierade naturen gör det också möjligt att välja det som ligger hjärtat närmast. Delsjöområdet är en stor bergsplatå, genomskuren av bäckraviner och så kallade sprickdalar. Speciellt de östra delarna domineras av bergsryggarna där det släta berget ofta går i dagen.

I ravinerna blandas skogstyperna, lovskog, granskog, ljung- och tallhedar, myrmarker och så förstås sjöarna, sammantaget ett mycket rikt växt- och djurliv.I de västra delarna av Delsjön dominerar det mer organiserade frilufts- och sportlivet. Här finns motionsspår, ridvägar, grillplatser, bad, kanotuthyrning, skidbackar, fiske, golf, alltså mer för motionären än för naturälskaren som vill finna lugn och stillhet i naturen.


Hitta dit: Delsjön kan nås från alla håll. Enklast är spårvagn 5 till Welandersgatan. Bra bilparkeringar finns vid Skatås motionscenter och Nya Öjersjövägen.• Ruddalen.

Ruddalen är rena äventyret för den utflyktssugne göteborgaren. Två höjdryggar med mellanliggande dalgång, dramatik och spänning i landskapet.

Äventyr för de yngre, med den mytiska forntidsborgen på höjden. Lugn och ro för mamma och pappa vid näckrosdammarnas stillhet.Varierad natur, stigar och svackor, ljungbeklädda hällar och en och annan myr, oftast med öppen vattenyta.

I de mindre vilda partierna hittar den motionssugne ett idrottscentrum för allahanda aktiviteter.


Hitta dit: Ruddalen ligger i Västra Frölunda, nordväst om Frölunda centrum, söder om Högsbohöjd. Området kan angöras från många gator i området. Med bil från stan, kör Dag Hammarsköldsleden och följ skyltar Särö/V Frölunda, ta av vid Marconimotet och därefter till höger in på Musikvägen och fram till Ruddalens motionsanläggning. Spårvagn 1 eller 7 mot Tynnered till hållplats Musikvägen. Därefter en bit att promenera västerut, först till motionsanläggningen och sedan vidare ut i den fria naturen.