Utflykt Stockholm

 Tips om utflykter i naturen nära Stockholm 

Vart kan jag åka på utflykt i Stockholm

Du kan göra utflykter i naturen nästan i city. Djurgården förstås, alla parkerna. Utflyktsmålen är många.


Vi har valt och ger tips om några godbitar för helgens utflykt. För en mer matinriktad picknick eller lite mer strapatsinriktad äventyrsvandring. Skridskor på vintern, bad och båtar på sommaren. 


• Långholmen.

Den gamla fängelsön är en oas i stenstaden med lummig natur, stränder, bad och klippor. Många växter är kopplade till öns förflutna som fängelseö. Här hittar du alltid ett trevligt ställe för din picknick. Eller du väljer hellre att vandra runt och botanisera i den rika floran. Här finns till exempel den märkliga dubbelstammiga valkasken, ett historiskt gammal träd nära båtklubben öster om Västerbron. Och badar gör du längst ut på udden, med eller utan kläder.

• Flatenbadet

Stockholms renaste sjö brukar den kallas, Flatensjön som med sin omgivande storskogslika natur är en starkt alternativ för naturutflykten en söndag, särskilt om du vill uppleva en tyst vildmarksmiljö. Och vi är inte långt från centrala Stockhom. Ladda utflyktskorgen, här kan man sitta eller vandra runt länge, sommartid lockar förstås ett bad i den garanterat rena sjön.


Hitta dit: Buss 816 eller 811 från Gullmarsplan mot Tyresö centrum. Kliv av vid Flatenbadet.


• Nackareservatet.

Attraktivt strövområde med plats för både lugn avskildhet och aktiviteter. Massor att göra, fiske, skidåkning, skridskor, kanoting, bad. Eller varför inte plocka svamp eller bär, många hittar rika skördar här. Reservatet innehåller ett omfattande sjösystem med skogs- och hagmark. Totalt drygt 800 hektar fin natur att uppleva.


Hitta dit: Buss 401 från Slussen till Hellasgården eller 875-an från Gullmarsplan till Öringe.



• Huvududden.

Naturreservat på en udde norr om Menhammarviken i Mälaren. En stig löper längs rullstensåsen någon kilometer fram till uddens spets där en vidunderlig utsikt över Mälaren och Färingsö breder ut sig. Mycket tall och gran, längst fram på udden går det bra att bada och här finns också en populär grillplats. På åsen kan man också hitta spännande dödisgropar.


Hitta dit:: Buss 311 eller 312 till Kersödrag är ett bra tips. Där finns andra alternativ beroende av vilken del av reservatet man vill till. Huvududden ligger i Ekerö kommun.


• Paradiset.

Högsta punkten i länet hittar du i vildmarkslika Paradiset i Huddinge kommun, mycket uppskattat för sin tysta och vackra natur. De nästan orörda skogarna i höglänt natur ger avkoppling och lugn. Höjdpunkten är förstås Tornberget som med sina 110 meter över havet överblickar det urgamla naturområdet, där de många stenåldersboplatserna vittnar om att det var här Stockholms läns allra första invånare höll till.Här finns både de lite karga hällmarskstallskogarna och de mjuka lövträdsskogarna, uppblandat med myrmarksområden. Raststugan Paradiset som fått ge namn till de flera hundra hektar stora naturreservatet kan även nås med bil, men vandringen är skönare.



Hitta dit: Ta buss 709 från Huddinge station till Bruket där Vandrarstigen leder till Paradiset raststuga. En lite längre promenad till Paradiset blir det från hållplats Lissma skola, dit man kommer med buss 865 från Handen.

TIPS 6 • Exerman-Hersby.

130 kvadratkilometer stort naturreservat som delas mellan Vallentuna och Österåkers kommuner. Mycket kuperat med en variationsrika och vackra skogsområden av olika slag. Här finns gammelskog, hällmarkskog, gransumpskog, allt med stor biologisk mångfald. Höglänt med höjder på uppåt 800 meter över havet. Ett rikt fågelliv, bland annat med ett par tjäderspelplatser.


Hitta dit: Exerman-Hersby ligger i Tärnanområdet i östra delen av Vallentuna kommun.