Remmalag i ryska vagnar
n Hästskjutsarna som tar turister och andra kors och tvärs över Visingsö har anor ända från 1700-talet.
De kallas Remmalag och idén till vagnarnas speciella utformning sägs ha kommit från ryska soldater som var krigsfångar på Visingsö i början av 1700-talet.
Så här hänger det ihop:
För att inte bli skjutna i ryggen hade de ryska soldaterna en tradition att färdas på vagnar där man satt rygg mot rygg vilket gav full utsikt med 360 graders synfält för soldatgruppen.
Om soldaterna hämtat det från ryska jägare eller tvärtom förtäljer inte historien, men samma system var en vanlig jaktmetod i ryska riket på den tiden.
Krigsfångarna blev plötsligt helt fria när Karl XII dog och borgen Wisingsborg på Visingsö strax efteråt brann ner.
De drog förstås omedelbart hem till Ryssland men lämnade ett arv till Visingsöborna: utformningen av vagnarna som gjort Remmalagen till Visingsös mest populära utsiktsposter.
Där båten från Gränna lägger till står Remmalagen beredda att ta turisterna runt i en rad olika riktningar. I dag kan man utforska nästan hela ön från Remmalagens vagnar.
Entreprenören som skapade en hel industri av
peppermint, socker och ättika i Grännal
Världens största polkagris är gjord i Gränna – var annars?
Polkagrisens huvudstad i världen är, förblir och har varit Gränna ända sedan 1859 då ensamstående mamman Amalia Erikson fick tillstånd att starta sockerbageri i staden.
Amalia var en entreprenör som också gav sin speciella godsak namnet polkagris. Polka efter den tidens populära dans och gris som helt enkelt betydde sötsak på den tiden.
Om Amalia visste vad hon ställde till med är mycket oklart. Till exempel att Gränna blev platsen för världs-mästerskap i polka grisbakning som numera hålls varje år. Eller att polkagrisen 150 år senare skulle bli en av Sveriges mest populära
souvenirer. Eller att en böjda polkagriskäppen skulle bli en av landets mest älskade julgransprydnader.
Och aldrig kunde hon ana att en av hennes efterföljare år 2003 skull sätta världsrekord genom att baka en en polkagris som vägde 2,3 ton och mätte 2,24 meter i längd.
Efterföljarna blev många. I dag finns en mängd kokerier som alla försöker bära Amalias hantverk vidare.
Många av dem upprätthåller traditionen att starta polkagrissäsongen när det våras i den lilla staden, då den ljuvliga doften av pepparmyntsolja blandat med vatten och ättika ringlar ut från kokerierna.
Bygdens trollkonstnär omkom i tragisk båt-olycka på Vättern utanför Gränna
Mannen som skapade vår bild av troll, älvor och andra sagoväsen, konstnären John Bauer, är för alltid förknippad med Gränna och Vättern.
För hans bilders skull men också på grund av den tragiska båtolyckan i Vättern vid Gränna där konstnären och hela hans familj omkom.
John Bauer var på väg att flytta från Småland till Djursholm med sin lilla familj, hustrun Esther Ellqvist, också hon konstnär, och sonen Bengt, 3 år.
Hela familjen och alla om-bord på ångaren Per Brahe omkom när båten förliste i den hårda sjön.
John Bauer blev först känd för sina illustrationer i sago-samlingen Bland tomtar och troll och räknades snart som Sveriges främste sagotecknare.
Bauer skildrar i många verk naturen och de täta skogarna där ljuset strilar ner genom mäktiga trädkronor. Han målar mystiska och magiska platser som känns igen av alla som varit i en svensk skog.
Men denne naturmystikens och trollens mästare tröttnade lite på sina sagoväsen. Vid tiden för första världskrigets utbrott började sagovärlden kännas för trång och begränsande. Liksom så många av hans kolleger och jämnåriga på den tiden började Bauer teckna kubistiskt. Hans kubistiska verk är fortfarande i skuggan av de skogsromantiska.
Medeltida spel från storhetstid
Här vrids klockan tillbaka till medeltid. Med Visingsborg och den stora ekskogen som kuliss möts medeltida riddare i Visingsös Tornersspel. Som en återspegling av Visingsös storhetstid samlas riddare, gycklare, musiker, marknadsfolk och andra med medeltidsintresse en gång per år.
Allt man behöver veta om S A Andrées
historiska gasballongfärd mot undergången
n På Grenna museum finns allt man vill veta om den mest omtalade polarexpeditionen någonsin. Föremål som hittats, arkivmaterial och fotografier från och omkring S A Andrées luftfärd finns samlade på en särskild avdelning.
Muséet har blivit ett centrum för polarhistoria. Här finns kartor, fakta, fotografier, interaktiva skärmar och utställningar om ett stort antal polarexpeditioner.
Den mest omskrivna och orsaken till Grenna museums polarintresse är förstås
Grännasonen S A Andrées tragiska expedition när han försökte hitta Nordpolen i en gasballong.
Det mesta gick fel – fel utrustning, fel klädsel, fel ballong, fel teknik.
Det var i en slags nationalistisk yra som S A Andrée satte sin plan i verket. Han påhejades ivrigt av en patriotisk entusiasm i landet.
Andra utfärdade varningar för att hela hans plan och teknik var mycket farlig.
Gasballongen Örnen lyfte från Svalbard i juli 1897 men tappade både styrförmåga och gasinnehåll ganska snabbt. När tredje dagens luftfärd randades hade ekipaget tappat all flygkraft och strandade på isen.
S A Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg påbörjade en kamp för livet i den arktiska kylan. Men ingen räddning fanns. Deras sista läger och kvarlevor hittades trettio år senare på Vitön.