Tips om Berlin

Vad man kan

göra i Berlin

Tips på spännande, intressanta och ofta kul saker i Berlin. Staden är idealisk för en weekend med nöjen, kultur, mat shopping, allt.


Nöjeslivet är hett, livligt och oerhört mångfacetterat. Att man här kan hitta 120-sidiga magasin med tips enbart för homosexuella säger något om mångfalden och öppenheten i stans nöjesliv.


Men ta det lugnt. Staden bör avnjutas i lagom doser. Första gången man kommer vill man gärna ha allt. De kända ställena, Checkpoint Charlie, mur-resterna, Brandenburger Tor, Alexanderplats, TV-tornet, några öl på nån biergarten. Och så vidare.


Men ta inte i för mycket, Berlin är en stor stad med ett centrum stort som en större svensk stad. Det tar tid förflytta sig, åtminstone tills man lärt lite om hur U-Bahn, S-Bahn, spårvagnar och bussar som ko

Så där finns att göra. Här våra tips.

Stand up i världsklass


En scen för roliga människor i alla skeden av karriären. Comedy Club Kookaburra i Prenzlauer Berg älskar att ge över mikrofonen till nykomlingar och oupptäckta talanger.

Laugh Olympics Berlin varje lördagskväll. Stand up, improvisationer, kabaret, café, tapas – här finns allt för en rolig kväll, oftast på engelska. Tysk O'boy vid sidan av öl och vin på menyn. Svensexor, möhippor och 0-firare kan få en personlig show, kontakta bossen Brian i god tid.


Förutom de välbesökta föreställningarna med folkkära artister röjs scenen varje söndagskväll för nästa generation. Alla är välkomna på öppen scenkväll, oavsett om du är en magiker, en vältalig poet, en begåvad musiker eller en blivande sångare. Visa vad du har och stjärnan kanske föds just då.

Hitta dit: Schönhauser Allee 184 U-Bahn: U2 Rosa-Luxemburg-Platz. www.comedy-club.biz


Pub crawl

En pub- och klubbrunda som lovar mycket och enligt många också håller vad den lovar. Du undviker de vanligaste turistfällorna och kan känna dig lite lokal när du under fem timmar ihop med ett stort gäng festsugna nya vänner, besöker pubar, konstscener, cocktail lounges, barer, ställen du helt enkelt inte hittar på egen hand. Avslutning på någon av Berlins heta klubbar där du står på gästlistan och slipper köa. Dress code men utan överdrifter.

Hitta hit: Utgår från Coffeemamas på Hackescher Markt S-Bahn Station. www.insidertour.com

East of Eden i Friedrichshain 

I hippa Friedrichshain träffas författare, konstnärer och annat löst kulturfolk för stand up, live-uppträdanden, uppläsningar, shower i bokhandeln East of Eden. Här händer alltid mycket. Språket är internationellt men mest engelska. Hitta dit: Schreinerstrasse 10, Friedrichshain. U-Bahn Samaritenstrasse. www.east-of-eden.de


Chokladfabrik blev kvinnohus

Ett kvinnohus där allt händer, en fristad och oas för Berlins och världens kvinnor, sprungen ur den feministiska kvinnorörelsens 80-tal. I den gamla chokladfabriken finns turkiskt bad för avslappning, massage och samtal, efteråt passar kanske en mint-te eller någon av de speciella chokladblandningarna i hippa Schokocafe bra. Här kan man lära sig snickra, självförsvarskurser ges i gymmet, kurser och workshops kring kvinnofrågor, dansskola, kuratorshjälp, öppen förskola.

Hitta dit: Mariannenstrasse. 6, Kreuzberg. www.hamamberlin.de www.schokofabrik.deAldrig glömma

Historien är alltid närvarande i Berlin. Minnet av Förintelsen, ett av historiens värsta brott hålls levande i ett land som lovat att aldrig glömma det.

Många museer och minnesmärken finns. Det största

är Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Monument över Europas mördade judar) i centrala Berlin. Det tillägnades alla judar som mördades av nazisterna i Förintelsen.

Förintelsemonumentet innehåller 2711 betongpelare i olika höjd på en 19 000 kvadratmeter stor yta strax söder om Brandenburger Tor och invigdes i maj 2005.

Mellan dessa pelare finns 0,95 meter breda gångar. Till minnesmärket hör ett underjordiskt museum som visar bland annat en listor över alla judar om man vet mördades under förintelsen.

Förintelsemonumentet
Snubbelstenar

 

Snubbelstenarna

 

Runtom i Berlin kan man på gatan se de bronsfärgade gatustenar som påminner om att många judar först förlorade sina hem och sedan livet under Förintelsen.Varje sten berättar om en person som bott i huset på platsen.

Berlins undre värld


Få nya perspektiv på Berlins dramatiska historia. Förutom ett särskilt museum finns massor av rundturer i Berlins mystiska och mytiska undre värld, historiska och ”nutida” flyktvägar och gångar, bunkrar, ödsliga men fascinerande spöklinjer för tunnelbanan.

 

Det går inte att på egen hand uppleva det underjordiska Berlin, man är hänvisad till de organiserade rundturer som erbjuds. En bra utgångspunkt är Berlin Unterwalten Museum på Brunnenstrasse 105 som du hittar vid U- och S-Bahnstationen Gesundbrunnen i en liten stadsdel med samma namn. Det man inte hittar är den underjordiska bunker dit den tyske nazistdiktatorn Adolf Hitler tog sin tillflykt vid krigets sista månader. Bunkern där Adolf Hitler tog sitt liv, raserades helt och inga spår finns i dag.

 

Berlin under jorden

Lite mindre historiska under-jorden-attraktioner kan man dock uppsöka på egen hand. Lasergame, biljard, klubbar – mycket går att hitta under jord.

Bilden: På Stresemannstrasse hittar vi, i ett hål i trottoaren, Underground Lasergame.

Dansa dag och natt på Berghain

Få klubbar i Europa kan mäta sig med Berghain på Am Wriezener Bahnhof i Friedrichshain.


Denna klubbarnas klubb erbjuder väntetider på fyra fem timmar vid entrén. Oavsett om de legendariska vakterna släpper in dig eller inte, så är det värt ett försök om du är sugen på att dansa och roa dig långt in på nästa dag eller ännu längre om du orkar. Och hitta upp till Panoramabaren högst upp, eller varför inte mörkrummet Lab.oratory i bottenvåningen. Oklart hur du ska klä dig och vad du ska säga för att komma in men det kan löna sig att vara klädd i svart, tala tyska eller vara tyst och se cool ut. Stora sällskap har ibland svårt att ta sig in. Men väl inne får du se ut hur du vill, Barghain dömer ingen som väl kommit in.

Berlins klubb nummer ett

...och några mindre klubbar

Duncker club, mycket liten klubb i norra delen av Prenzlauer Berg. Svår att hitta men värt ett försök. Alltid mycket och ny musik och konserter, indie/rock om man ska ange ett fack. Hitta dit: Dunckerstrasse 64


Magnet Club, lite flottare med nästan dagliga konserter och fester, indie rock/pop, brit pop. Hitta dit: Greifswalder Strasse 212-213, Prenzlauer Berg.

Magic mountain

Klätterhall för enskilda och grupper av klättrare. Det närmaste riktig bergsklättring man kan komma inomhus. Anmälan någon vecka i förväg. Hitta dit: Böttgerstraße 20-26, Wedding. U-Bahn Gesundbrunnen mailto: info@magicmountain.de


RAW Gelände

I RAW Gelände norr om U-Bahnstationen Warschauer Strasse har ett öde industriområde förvandlats till en unik plats, en blandning av allt som man bara ser i Berlin! Strosa runt i övergivna hangarer fulla av graffiti och enorma väggmålningar, kolla in en utställning av samtidskonst på Urban Spree, sitt ner en stund i en biergarten, svalka dig i områdets swimmingpool eller klättra till toppen av en gammal bunker som förvandlats till en klättervägg. Barer, klubbar, resturanger, food trucks. Skatehalle Berlin erbjuder inomhus skating. Söndagsloppis, artistverkstäder, en cirkusskola, konserthus och inspelningsstudior. Här finns Cassiopeia en av de 

Minsta diskot i världen

Telediskot – minst diskot i världen.

mest kända klubbarna i Berlin. Dess musikaliska program är mycket varierande: Rock, Soul, Hip Hop, Reggae, Funk, Metal, elektronisk musik, naturligtvis alltid spelad live av en DJ. Inom klubben finns både biograf och biergarten.

Urban Spree Gallery är ett samtida konstgalleri helt tillägnat urbana kulturer, med utställningar, workshops, konserter, en konstbokhandel och så klart en Biergarten.


Minsta diskot

Och här finns också världens minsta disko. Teledisko tar högst fyra besökare och är inrymd i en telefonkiosk intill Cassiopeia och idealisk för den som vill dansa trångt men ändå avsklilt.

Simon-Dach-Strasse - mat och mångfald

Det är här gammaldags berlinare minglar med hipsters, gourmander och punkare. Framförallt syns mångfalden i de många restauranger, cafeer och barer som öppnats på Simon-Dach-gatan men också på närliggande gator i hippa Friedrichshain. Mat från hela världen – mellanöstern, mexikanskt, medelhavet, tyskt förstås. Till och med lite svenskt på restaurangen Lagom. En gata att återkomma till för nya upplevelser i mat- och dryckesbranschen.

Förutom det breda utbudet av kulinariska upplevelser finns cafeer och barer med stor mångfald, här finns små biografer med i bland lite udda och smalt utbud,


Haubentaucher bjuder vintertid på en julmarknad som inte bara är högt uppskattad utan också högt belägen bland hustaken i området.


Hitta dit: S-Bahn till Warschauer Straße och sedan 10 minuters promenad mot nordöst så hittar du gatan.

En oas med dans på stranden

Monbijouparken är en liten grön oas i stadsdelen Mitte där många tar en promenad och en paus ifrån den hektiska omgivningen med turister, shopping, tåg, bilar och spårvagnar kors och tvärs.

Beachbar Monbijoupark har öppet sommarhalvåret, ett kvällsnöje som även är öppet dagtid. Tänk dig en strand med palmer en varm sommarkväll längs med floden Spree med drinkar och ibland dans, avslappad och mysig stämning. Populärt även för infödda berlinare.

Park med dans

Hitta dit: Från U- och S-Bahnstation Hackescher Markt tar du Monbijoustrasse västerut.

Urbant spa och bad  

Vabali Spa Sakta ner storstadstempot på Vabali Spa – 20000 underbara Bali-inspirerade kvadratmeter med flera olika slags bastubad, utomhus- och inomhuspooler, vilrum och avkoppling.Varför inte lyxa till det med en privat svit med lavendelbad, champagne och massage? Köket med inriktning hälsosam mat från Medelhavet och Asien erbjuder frukost, lunch och middag. Här är öppet från klockan 9, ibland 8, på morgonen till midnatt.

Se till att boka in dig online, särskilt på helger, annars kan du få vänta i timmar på att bli insläppt. Men väl inne är det ett paradis för alla som söker avkoppling, mindfulness, varma och kalla men sköna bad och alla tänkbara varianter på bastubad. Vattensängar.

Observera att klädkoden är speciell: inga kläder i pooler och bastuer. Badrock som ingår i entreavgiften när du besöker restaurangen och barer eller rör dig mellan attraktionerna. Inga mobiler.

Hitta hit: Seydlitzstrasse 6 i Moabit, cirka 800 meter från Berlin Hauptbahnhof. Mitt i stan alltså.

Vabali stora utomhuspool

Ett annat spa

Liquidorum erbjuder en urban bad- och spaupplevelse utöver det vanliga, 

Varva ner i 36-gradigt vatten eller skäm bort dig själv i hälsoavdelningen: Liquidorum är ett paradis av värme, vatten och musik och en extraordinär plats i staden.

Blunda och flyt i det varma vattnet medan du lyssnar på undervattensmusik, eller känn dig som hemma på bekväma solstolar medan du njuter av en uppfriskande drink och helt enkelt låter tiden passera på ett avslappnat sätt. Här lämnar man mobilen utanför och söker stillhet och avslappning.


I den stora ljudpoolen är badkläder och absolut tystnad obligatorisk.I alla andra pooler får du vara naken eller ha badkläder. De många bastuerna, ångbadet och kylbassängen är textilfria områden. 

Särskilt fredag till söndag rekommenderas att man bokar online i förväg. Väntetiden kan annars bli mycket lång. Mat, dryck, handdukar, badrock och badtofflor – allt du behöver finns att köpa eller hyra


Liquidorums *tält" sett från Potzdamer Platz.

Du hittar Liquidorum med sitt karaktäristiska tälttak på Möckernstraße 10, en liten bit söderut från Potzdamer Platz med närmaste U-Bahn och S-Bahn-station Bahnhof.

Röda Berlin Tour

”The Red Berlin Tour – secrets of the Communist Capital”, en vandring i de delar av Berlin som utgjorde DDR:s huvudstad. Upptäck Sektor Sovjet, platser, hus och hemligheter som stod i centrum för nästan femtio års kallt krig. Ingen föranmälan, bara dyk upp och var beredd på en och en halv timmas promenad i alla väder. Hitta dit: Start från Starbucks vid Brandenburger Tor, måndagar, onsdagar, torsdagar och lördagar kl 13.

Färgstarka stadsdelar på cykel


Där finns en uppsjö av cykelturer på temat Berlin-on-bike att välja på. Ett bra tips för att se mycket av Berlin startar på Kulturbrauerei på Knackerstrasse 97 i Prenzlauer Berg. Här kan du hänga på en cykelrunda som under drygt tre timmar tar dig runt till ”alternativa” Berlin, genom de färgstarka och livliga tidigare östyska stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg och Friedrichshain och på ”västsidan” Kreuzberg. Här möter vi fantasifulla miljöer längs floden Spree, RAW Gelände, världens längst konstverk East Side Galleri på en lång rest av Berlinmuren. Vi kommer till Karl-Marx-Allée, tidigare Stalinallée, med imposanta bevarade miljöer från DDR-eran och Sovjetunionens rådande arkitektur. Kino International är orörd sedan 1960-talet men är fortfarande en storfilmsbiograf och tidstypisk byggnad, en höjdpunkt i på denna praktgata som var en slags hyllning till sovjetstaten. Cykelturen Alternative Berlin är väl värd sina tre timmar med spännande guider som kan sina Berlin-hisoria även på engelska.

Hitta till Kulturbrauerei: Närmaste U-bahn är Eberswalde Strasse, tre stationer norrut från Alexanderplatz. Att boka online i förväg är en bra ide

Titta in på www.berlinonbike.de


Annorlunda badupplevelse

Badeschiff är en annorlunda badupplevelse i ett gammalt industriområde i i Treptow på och intill floden Spree. Ibiza, äventyrsbad, musik, konserter, allt. När solen går ner förvandlas Badskeppet till en nattklubb. När sommaren övergår i vinter sluts de öppna baden och dess sandiga stränder in i vinterdräkt, futuristiska glasbubblor med pooler, bastur, barer, relaxavdelningar, bassänger, massage, vad du vill. En vacker vy över Berlin ingår också,

Sedan pandemin har öppethållandet varit lite skiftande, kolla in på

www.arena-berlin.de för att höra dagsläget.

Hitta dit: Eichenstr. 4. S-Bahn: Treptower Park, U-Bahn: U1 Schlesisches Tor. 

En oas med dans på stranden


Monbijouparken är en liten grön oas i stadsdelen Mitte där många tar en promenad och en paus ifrån den hektiska omgivningen med turister, shopping, tåg,bilar och spårvagnar kors och tvärs.

Beachbar Monbijoupark har öppet sommarhalvåret, ett kvällsnöje som även är öppet dagtid. Tänk dig en strand med palmer en varm sommarkväll längsmed floden Spree med drinkar och ibland dans, avslappad och mysig stämning. Populärt även för infödda berlinare.

Hitta dit: Från U- och S-Bahnstation Hackescher Markt tar du Monbijoustrasse västerut.

Så var livet i DDR

DDR Museum. Livet och vardagen i DDR, som Östtyskland officiellt kallades. Interaktivt och lekfullt. Sitt i en Trabant, lyssna på DDR-TV, in på DDR-biografen och titta på de filmer som bjöds. Avlyssna dina grannars prat i en äkta Stasi-inspelning. Kolla in vilka ägodelar en tolvårig DDR-medborgare hade, slå dig ner i soffan i ett original vardagsrum modell DDR.

Hitta dit: Karl-Liebknecht-Str. 1, vid floden Spree, mitt emot Berlinkatedralen.
Heta innergårdar

Med entré från Oranienenburger strasse i stadsdelen Mitte öppnar sig en annan värld. Hackeshes Höfe med sina åtta innergårdar med ett övermått av gallerier, barer, klubbar, butiker, caféer. Och en spännande arkitektur som bara den är värd besöket. Här kan man både shoppa loss, ta del av ett sjudande kulturliv och sen släppa loss en het natt. Trendigare blir det inte.


Innergårdar i Mitte

Loppis förstås

Missa för all del inte att gå på loppis. Finns massor runtom i Berlin. Oerhört spännande, du hittar grejer du inte trodde fanns eller trodde var helt försvunna. Bland de bästa: Arkonaplatz/Strasse des 17. Juni i Prenzlauer Berg och Boxenhagen Platz, Friedrichshain.


Trabantsafari

 

Fånga den där speciella Goodbye Lenin-känslan bakom ratten eller som passagerare i en Trabant, Östtysklands med kärlek omhuldade och nu utrotningshotade lilla plåtask till bil. Trabi Safari tar dig runt i historiska miljöer med förstås tonvikt på gamla Östberlin. Infon under turen får du i en högtalare från din guide som leder dig från en annan bil. Hitta dit: Startpunkt Wilhelmstraße/hörnet Zimmerstraße nära Checkpoint Charlie. U-Bahn U6 Kochstraße.