Köpenhamn weekend

FOTBOLL  • VANDRING • UTFLYKT • BRA MATBADSTRÄNDER •  RESA • STORSTAD

 SKIDRESAN • HUSDJUR • HÄLSA • EKONOMI • EXPORT • HEM

De bästa tipsen för

några dagar i Köpenhamn

Beautiful Copenhagen är slagordet. I Köpenhamn är det lätt att ta sig dit man vill och lätt att hitta. En internationell atmosfär blandas med den danska lite avslappnade stilen.


Danskt gemyt, ja kanske det, men inte alltid så framträdande i det danska storstadslivet där det internationella ofta är både trevligare och mer lättillgängligt.

Runde Tårn

Copenhagen Card är ett bra kort för besökare som tänker sig att åka runt lite grann. Det gäller inte bara för resan utan ger också rabatt eller fritt inträde till många attraktioner och sevärdheter. Och kom ihåg: en tågbiljett från Malmö och Skånetrafiken gäller i Köpenhamn också


På caféerna är storstaden med den internationella pulsen tydligare, på en del hör man minst lika mycket svenska och engelska som danska.

Att ta sig runt i Köpenhamn brukar aldrig vara problematiskt. Man behöver inte anlita kollektivtrafiken eller taxi till allt, det går bra att promenera till mycket, och här finns inga backar att streta sig uppför, det är bara trapporna upp i Runde Tårn som blir ansträngande av höjdskäl. Bussarna är många och punktliga, tunnelbanan i kombination med S-tåg tar dig till de flesta delar av stan som är värda ett besök.Den riktigt ambitiöse som vill planera sin Köpenhamnsrunda i detalj går in på Copenhagen Journey Planner för att vara på säkra sidan om resrutten.

TIPS 1 • Trolleri. Mysfaktorn är hög på Rosie McGee's. Här bjudes på tex mex och annat med touch of the Wild West i en miljö som är någonstans mellan baren på High Street i nybyggarland och Harry Potters trollerivärld. Maten är god, man sitter vid träbord modell äldre, omgiven av bokhyllor med urgamla böcker. Hitta dit: Vesterbrogade 2A.


TIPS 2 • Safari på cykel. Platta Köpenhamn kan med fördel avnjutas per cykel om man vill komma runt och se och uppleva vad Byen har att erbjuda. Här finns också guidade cykelrundturer, ett roligt och aktivt sätt att lära känna staden. Flera olika turer står till buds. Välj att cykla i HC Anderssen fotspår, designsafari eller varför inte den lite hetare nattsafarin som tar cykelvägen till Köpenhamns nattliv. Cykelturerna utgår från Dansk Arkitektur Center i Christianshavn och måste bokas.


TIPS 3 • Leksaker från förr. Kolla in vad danska barn lekt med förr och nu. Leksaker från alla epoker, mest gamla och även en del nya visas på Nordsjællands Legetøjsmuseum i Humlebæk. En mycket stor samling gamla och antika leksaker i ett allsidigt urval, alla kan hitta sin gamla favorit här. Hörsholmsvei 32, nära station Humlebæk.

TIPS 4 • Stadens spöken. Gudiad tur med mystik och spökhistorier. Den svaghjärtade följer barnens kortare spöktur, annars tar du vuxenturen där guiden bär svart slängkappa och med en stallykta i ena handen berättar om hemsökta hus, gömda kyrkogårdar och storstadens själar som aldrig får ro. Hemskt! Ghosttour arrangerar från april till december, Utgår från Sømandshemmet i Nyhavn.


TIPS 5 • Bada i hamnen. Jovisst, Köpenhamn har ett centralt havsbad, tio minuter från Hovedbanegaarden. I Havnebadet på Islands Brygge tar du ett uppfriskande dopp, trots namnet finns inga gamla oljeläckande fraktbåtar i detta fräcka citybad, rent och fint är både vatten och badanläggningen. Du kan till och med plocka upp en gratiscykel vid stationen och cykla över Langebro bort mot Bryggen.

> PILSNERRUNDAN I KÖPENHAMN Tips om ölställen, småbryggerier och ölstugor i den danska huvudstaden.


> PARIS. Tips om allt du kan göra i Frankrikes huvudstad.


> MÜNCHEN. Tips om allt du kan göra i Bayerns huvudstad.


> BERLIN.Tips om nöjen, sevärdheter, attraktioner och andra saker att göra i den tyska huvudstaden.


> AMSTERDAM: Tips om nöjen, sevärdheter, attraktioner och en del lite udda saker att göra i Amsterdam.


> BARCELONA: Tips för en weekend med fotboll och långa nätter i den spanska storstaden.Några andra smarta tips för din resa:


> STREETSMART. Nyttiga tips om din personliga säkerhet i en främmande storstad.


> DYRASTE HOTELLEN. Tips om ställen att bo på för dig som vill lägga en halv månadslön på en övernattning.


> RÄDD ATT FLYGA? Tips om att hantera sin flygrädsla
TIPS 8 • Val d'isere, Frankrike


Närmare hundratalet liftar tar dig uppåt i ett skidområde som hör till Europas häftigaste och största. Val d'isere hänger ihop med Tignes och sammanlagt kan man åka en hel vecka utan att behöva köra i samma backe mer än en gång. Eller kanske väljer man just att köra i samma backe hela tiden, många har förälskat sig i pisterna runt La Grand Motte så att de håller sig där hela veckan. Och det är inte bara för den underbara snön och de njutningsfullt långa nedfarterna, utan också för utsikten och naturen. Här pratar vi 3 500 meters höjd. Svarta pisten La Sache leder hela vägen ner till Tignes för den som vågar. Väl därnere väntar, till skillnad från vad som gäller i imånga andra franska skidorter, en genuin liten by med karaktär och traditioner.


TIPS 9 • Aspen, Colorado, USA


Fyra liftsystem på fyra berg, lite olika men alla med den typiska torra snön där var och en kan känna sig snäppet bättre som skidåkare. Många håller Aspen, Colorado för USA:s bästa skidområde, inte minst på grund av klimatet. Byn ligger 2 500 meter över havet, de högsta pisterna börjar halvannan kilometer högre. Alltid gott och varmt och soligt. Här kan alla hitta exakt den skidåkning som passar. De djärva åker utmanande offpist, de som älskar fart och spänning susar ner på välpreparerade svarta och röda pister, de som älskar långa härliga salongsgolv att glida utför på – alla hittar lika lätt sina favoriter. Nöjen, service och sidoaktiviteter håller högsta amerikanska klass också.


TIPS 10 • Schladming, Österrike


Med 223 kilometer pist, 109 nya liftar och 87 genuina skidstugor - skidområdet Schladming-Dachstein kan kännas som ett oändligt skidäventyr. Avancerad åkning finns förstås men inriktningen är mycket på familjer och njutningsfullt röda pister. Här i ett av Österrikes största skidområden garanterar snökanoner i alla pister skidupplevelsen även milda vintrar. När dagens äventyr i backen börjar lida mot kväll finns chansen att fortsätta med kvällsåkning i de många upplysta pisterna. Eller varför inte pröva isklättring, rodel eller upplevelsebadet. After ski förstås, här finns Europas största afterskibar, Hohenhaus Tenne med fem våningar och plats för över 1 000 personer. Och ett otal andra barer och pubar.

FAMILJENS SKIDRESA. Så får ni ut mest av vinterns skidresa.


SVERIGEBÄST! Tips om Sveriges nio bästa skidorter.

KUL FÖR BARN I BIL. Tips om saker man kan hitta på i bilen under en långresa.

google.com, pub-6641255219179536, DIRECT, f08c47fec0942fa0