Köpenhamn weekend

De bästa tipsen för

några dagar i Köpenhamn

Beautiful Copenhagen är slagordet. I Köpenhamn är det lätt att ta sig dit man vill och lätt att hitta. En internationell atmosfär blandas med den danska lite avslappnade stilen.


Danskt gemyt, ja kanske det, men inte alltid så framträdande i det danska storstadslivet där det internationella ofta är både trevligare och mer lättillgängligt.

Runde Tårn

Runde Tårn

Att ta sig runt i Köpenhamn brukar aldrig vara problematiskt. Man behöver inte anlita kollektivtrafiken eller taxi till allt, det går bra att promenera till mycket, och här finns inga backar att streta sig uppför, det är bara trapporna upp i Runde Tårn som blir ansträngande av höjdskäl. Bussarna är många och punktliga, tunnelbanan i kombination med S-tåg tar dig till de flesta delar av stan som är värda ett besök.


Copenhagen Card är ett bra kort för besökare som tänker sig att åka runt lite grann. Det gäller inte bara för resan utan ger också rabatt eller fritt inträde till många attraktioner och sevärdheter. Och kom ihåg: en tågbiljett från Malmö och Skånetrafiken gäller i Köpenhamn också


På caféerna är storstaden med den internationella pulsen tydligare, på en del hör man minst lika mycket svenska och engelska som danska.

TIPS 1 • Trolleri. Mysfaktorn är hög på Rosie McGee's. Här bjudes på tex mex och annat med touch of the Wild West i en miljö som är någonstans mellan baren på High Street i nybyggarland och Harry Potters trollerivärld. Maten är god, man sitter vid träbord modell äldre, omgiven av bokhyllor med urgamla böcker. Hitta dit: Vesterbrogade 2A.


TIPS 2 • Safari på cykel. Platta Köpenhamn kan med fördel avnjutas per cykel om man vill komma runt och se och uppleva vad Byen har att erbjuda. Här finns också guidade cykelrundturer, ett roligt och aktivt sätt att lära känna staden. Flera olika turer står till buds. Välj att cykla i HC Anderssen fotspår, designsafari eller varför inte den lite hetare nattsafarin som tar cykelvägen till Köpenhamns nattliv. Cykelturerna utgår från Dansk Arkitektur Center i Christianshavn och måste bokas.


TIPS 3 • Leksaker från förr. Kolla in vad danska barn lekt med förr och nu. Leksaker från alla epoker, mest gamla och även en del nya visas på Nordsjællands Legetøjsmuseum i Humlebæk. En mycket stor samling gamla och antika leksaker i ett allsidigt urval, alla kan hitta sin gamla favorit här. Hörsholmsvei 32, nära station Humlebæk.

TIPS 4 • Stadens spöken. Gudiad tur med mystik och spökhistorier. Den svaghjärtade följer barnens kortare spöktur, annars tar du vuxenturen där guiden bär svart slängkappa och med en stallykta i ena handen berättar om hemsökta hus, gömda kyrkogårdar och storstadens själar som aldrig får ro. Hemskt! Ghosttour arrangerar från april till december, Utgår från Sømandshemmet i Nyhavn.


TIPS 5 • Bada i hamnen. Jovisst, Köpenhamn har ett centralt havsbad, tio minuter från Hovedbanegaarden. I Havnebadet på Islands Brygge tar du ett uppfriskande dopp, trots namnet finns inga gamla oljeläckande fraktbåtar i detta fräcka citybad, rent och fint är både vatten och badanläggningen. Du kan till och med plocka upp en gratiscykel vid stationen och cykla över Langebro bort mot Bryggen.