Världens bästa skidåkning

Världens bästa

skidåkning

Den bästa skidåkningen du kan hitta. Skidorter i världen som slår allt annat. Vi tipsar om tio av världens absolut bästa ställen att åka skidor.


Etta på listan: Whistler Mountain, British Colombia, Kanada. Bättre blir det inte. I hela världens blickpunkt 2010 då Whistler, norr om Vancouver, var värd för OS.


Det finns fler skidorter som kunde vara med i listan, men alla de som är listade här har något extra som gör att de ofta finns med på tio-i-topp-listorna världen över. Och ofta får utmärkelser av både branschen och media av typ av "världens bästa pister", "Amerikas bästa skidort" eller "Europas skidort nummer 1".

OBS: Våra tio tips är inte rangordnade.

TIPS 1 • Whistler/Blackcomb, Canada


Kanske den bästa i världen. Två höga berg med sammanhängande liftsystem. Oändligt antal pister. Fallhöjden, 1 530 meter i Whistler och 1 609 i Blackcomb får den mest höjdkräsne att baxna. 15 000 besökare en vanlig dag, men man kan alltid hitta en ”egen” orörd pist och liftköerna uppe på berget är minimala. Snowboard eller vanlig utförsåkning, pistat eller off pist, svårt eller lätt, breda pistgator eller kluriga smalpister, Whistler har allt i alla svårighetsgrader. Värd för vinter-OS 2010 och ett intensivt nöjes- kultur- och shoppingutbud i byn. Har man tur och vågar kan man se en grizzlybjörn från liften.

TIPS 2 • Cervinia/Zermatt/Valtournenche, Italien/Schweiz.


Skidåkning på högsta nivå i två länder på Matterhorns branter. Liftsystemet går runt berget. För tillgång till ”andra sidan” krävs ett tillägg till liftbiljetten. Bara en vilken som helst av de tre orterna runt Matterhorn bjuder på skidåkning i särklass i Europa. Man tröttnar inte, men vill man utvidga den totala skidupplevelsen så väntar ett stort antal lika välpreparerade, varierade och spännande på andra sidan, också det i europeisk toppklass. Här känns det som man kan glida hela dagen på en och samma breda och varierade pist. I blickfånget var man än susar ner eller sätter sig för en förmiddagsglühwein har man gigantiska och mytomspunna Matterhorn i blickfånget. Högsta liften tar dig 3 400 meter över havet. Ska man välja för matens skull, blir det väl den italienska sidan, Cervinia, men Zermatt har också en god österrikisk servicetradition, gott öl och allt man kan önska sig efter en dag på berget.

TIPS 3 • Cortina, Italien

Milano på vintern – stil, mode, champagne, märkeskläder, kändisar. Men framförallt två skidområden med härligt välpistade och väl varierade nedfarter i Dolomiternas dramatiskt vackra natur. Välj skidområde på morgonen, de är rätt så likvärdiga. Inte så många mörk-svarta pister men både utmaningar och njutningsfullt långa pister finns i överflöd. I Cortina erbjuds också ett skidpass som gäller på ett femtiotal skidorter, de flesta av mycket hög klass i området.TIPS 4 • Chamonix/Mont-Blanc, Frankrike.


Chamonix vid foten av Mont Blanc, Europas nästa högsta bergstopp, är perfekt för alla som älskar fallhöjd, pistlängd och dramatiska landskap. För alla, från nybörjaren till den avancerade offpiståkaren. Vallée Blanche, 22 kilometer ohejdad åkglädje över glaciärer, pistat och opistat, brant och kanske inget för den höjdrädde eller nybörjaren. En av världens längsta pister. Men Chamonix har 75 nedfarter på tre bergssidor så här hittar alla något de kan älska. Stan eller byn är klassisk, naturskönt och charmigt med anor ända från första vinter-OS som hölls här. Många alternativ vid sidan av pisterna erbjuds, 43 kilometer längdspår, och plats för alla möjliga aktiviteter, shopping, party och sport.

TIPS 5 • Kitzbühel, Österrike


Det går inte att komma förbi Kitzbühel i Österrike när några av världens bästa skidområden ska utses. ”Alpernas pärla” har en månghundraårig historia och mycket charm, förutom det enorma skidsystemet med välpreparerade pister och 150 liftar. I mer perifera delar hittar man off-pist så det räcker för alla. Kitzbühel ligger inte så högt men snökanonerna förser alla väsentliga delar av nedfarterna med snö. Ibland kan det vara mycket folk i backarna, men gemytet i de dryga hundratalet alpstugor av olika slag räcker till för alla. Liksom det internationella nöjeslivet i den gamla staden som erbjuder mer än man behöver av party och nöjen.


TIPS 6 • Vail, Colorado, USA


En av USA:s största skidorter, både vad gäller antal nedfarter, liftar och total pistlängd. Snabbhet och effektivitet präglar liftsystemet, köer är ovanliga. Kändistätt, men egentligen mest känt för sin torra och lätta pudersnö som är en dröm att åka på, både i de breda och väl preparerade pisterna och i de oändliga off-pistområdena Vail kan erbjuda. Stabilt och milt klimat. Shopping, nöjen, after ski – i Vail finns allt i ett utbud där inget saknas som man kan göra på fritiden, inklusive kultur och konst. Liftkorten gäller även i grannbyarna Beaver Creek och Breckenridge med hyfsat utbyggda skidområden och samma goda snöförhållanden.TIPS 7 • Badgastein, Österrike


Badgastein bjuder på åkning man inte tröttnar på. Ett femtiotal liftar tar dig till varierade och mycket välpistade nerfarter på flera sidor av berget Stubnerkogel, två och en halv kilometer högt över havet, lagom brant och hyfsad fallhöjd. Bekväma linbanor och moderna skidliftar ger dig behagliga turer upp till precis den typ av pist du vill ha, allt från lagom kuperade glidarbackar till svarta utmanande branter. Flera skidområden ingår i liftkortet om du behöver ytterligare utmaningar. En buss tar dig till höghöjdsåkningen Sportgastein med brantare branter och djärvare dragningar. Tre byar gäller för kvällens nöjen. Först kanske ett bad i tempererade utomhuspoolen sitter bra, därefter finns allt man kan önska sig.

Skidåkning i Frankrike

TIPS 8 • Val d'isere, Frankrike

Närmare hundratalet liftar tar dig uppåt i ett skidområde som hör till Europas häftigaste och största. Val d'isere hänger ihop med Tignes och sammanlagt kan man åka en hel vecka utan att behöva köra i samma backe mer än en gång. Eller kanske väljer man just att köra i samma backe hela tiden, många har förälskat sig i pisterna runt La Grand Motte så att de håller sig där hela veckan. Och det är inte bara för den underbara snön och de njutningsfullt långa nedfarterna, utan också för utsikten och naturen. Här pratar vi 3 500 meters höjd. Svarta pisten La Sache leder hela vägen ner till Tignes för den som vågar. Väl där nere väntar en genuin liten by med karaktär och traditioner.

TIPS 10 • Schladming, Österrike


Med 223 kilometer pist, 109 nya liftar och 87 genuina skidstugor - skidområdet Schladming-Dachstein kan kännas som ett oändligt skidäventyr. Avancerad åkning finns förstås men inriktningen är mycket på familjer och njutningsfullt röda pister. Här i ett av Österrikes största skidområden garanterar snökanoner i alla pister skidupplevelsen även milda vintrar. När dagens äventyr i backen börjar lida mot kväll finns chansen att fortsätta med kvällsåkning i de många upplysta pisterna. Eller varför inte pröva isklättring, rodel eller upplevelsebadet. After ski förstås, här finns Europas största afterskibar, Hohenhaus Tenne med fem våningar och plats för över 1 000 personer. Och ett otal andra barer och pubar.

Aspen


TIPS 9 • Aspen, Colorado, USA


Fyra liftsystem på fyra berg, lite olika men alla med den typiska torra snön där var och en kan känna sig snäppet bättre som skidåkare. Många håller Aspen, Colorado för USA:s bästa skidområde, inte minst på grund av klimatet. Byn ligger 2 500 meter över havet, de högsta pisterna börjar halvannan kilometer högre. Alltid gott och varmt och soligt. Här kan alla hitta exakt den skidåkning som passar. De djärva åker utmanande offpist, de som älskar fart och spänning susar ner på välpreparerade svarta och röda pister, de som älskar långa härliga salongsgolv att glida utför på – alla hittar lika lätt sina favoriter. Nöjen, service och sidoaktiviteter håller högsta amerikanska klass också.