Tips inför skidresan

De bästa tipsen

inför skidresan

Tips 1 • Planering. Man hittar alla skidorter där man kan åka skidor på nätet, de flesta med utförliga beskrivningar av pister, service, priser, barnvänlighet, skidskola och allt man behöver veta för att ta beslut om vart man ska åka. En skidsemester är en stor satsning för barnfamiljen, se till att den blir bra och att alla får sitt.Tips 2 • Resan. Bil, buss eller tåg? Om ni är flera är bilen prismässigt oslagbart förstås. Nackdelarna är trött bilförare, vinterhala vägar och uttråkade barn. Till de svenska eller norska fjällen kan buss vara ett riktigt bra alternativ. Bussen går ofta nästan från dörr till dörr, man kan ta det lugnt under resan, se en video och spela spel. Barn upp till femton har ofta rabatterade biljetter.Tåg ett roligt, miljövänligt och ekonomiskt sätt att resa – om det finns tåg till skidorten. Många barn älskar att åka tåg, man kan röra sig fritt och det finns mycket att titta på. Eller man kan gå till restaurangvagnen och få en läsk och mamma och pappa tar ett glas vin.


Tips 3 • Skidskola så klart. Låt barnen få chansen att lära sig åka utför på rätt sätt. I skidskolan har barnen kul, de får nya kompisar och snart kan alla åka tillsammans uppe i backarna. Om ni har tillgång till en enklare backe där ni bor, ta med er barnen på en nybörjarkurs innan ni åker iväg till alperna eller fjällen.


Tips 4 • Utrustning. Åker ni på skidresa en gång om året är det lämpligt att hyra skidutrustningen, särskilt till barn som växer och utvecklar sin åkning för varje år. Att slippa transportera familjens utrustning är ett annat skäl att hyra På köpet får du ofta bra service och kan byta utrustning som inte fungerar. Boka hos uthyraren i förväg så kan du korta köandet första dagen.


Tips 5 • Kläder. Hjälm är självklart för barnen och starkt rekommenderat för vuxna. Använd flera lager med kläder så du kan justera klädseln. Morgonens minusgrader på fjället kan snabbt förvandlas till rena vårvärmen. Solglasögon för soliga dagar och skidglasögen för blåsiga och snöiga. Solskyddscreme förstås - solen tar snabbt på de vita vidderna.


Tips 6 • Kyla. När det är kallt bör man vara uppmärksam på vita fläckar på huden i ansiktet. Särskilt barn märker inte alltid direkt dessa första tecken på förfrysning. Enklast är att söka sig in i värmestugan en stund.


Tips 7 • Ska vara kul. Tvinga aldrig ett barn att göra något barnet inte vill eller är moget för. Det måste vara kul iskidbacken. Var positiv och uppmuntrande. Ett barn som drivs för hårt och utsätts för krav att ”våga” tappar snabbt lusten att åka skidor.


Tips 8 • Liftkort. Liftkort är en dryg utgiftspost för barnfamiljen. Ta reda på i förväg vad liftkorten kostar och vilka varianter som erbjuds. Barn under sju eller åtta år åker ofta gratis i de svenska fjällen om de har hjälm.

Tips 10 • Gör annat också. Att hitta skidåkning som passar alla är viktigast, men glöm inte att kolla utbudet av andra aktiviteter. På många skidanläggningar finns massor av roliga saker att göra efter skidåkningen. Eller man tar en dag ledigt för sightseeing, shopping eller bara att slappa. Tredje eller fjärde dagen av en veckas skidåkning är en bra dag för att pausa. Ett annat skäl att ta en skidfri dag tredje dagen är att denna är den mest olycksdrabbade.


Tips 11 • Plan B. Bestäm en mötesplats dit ni alla går om ni kommer ifrån varandra. Låt de mindre barnen ha en lapp med ert mobilnummer i fickan.


Tips 12 • Säkerhet. Innan nybörjare och barn ger sig upp i backen bör de få chansen att lära sig regler och normer för trygghet i backen. skidanläggningarna har gemensamma regler, men det kan finnas lokala föreskrifter som också är viktiga för att undvika olyckor och risker i backarna.


Tips 13 • Några regler. Att inte hålla högre fart än man behärskar är en bra grundregel. Den som kommer uppifrån har alltid väjningsplikt. Stanna inte där sikten uppifrån är skymd. Om du faller där sikten är skymd, försök att så snabbt som möjligt komma åt sidan. Kolla alltid uppåt backen innan du börjar åka efter ett stopp eller åker in i pisten från sidan. Om någon kommer, vänta tills backen är fri innan du startar. Se till att din utrustning inte kan lossna och glida nerför backen.