Skidsemester i Sverige

Skidorter i

svenska fjällen

Åka skidor i svenska fjällen. Här tipsar vi om skidresan till svenska fjällen. Vi har valt ut nio av de bästa skidorterna och då tittat på sådant som fallhöjder, antal pister, antal lifter och liftkapacitet.


De utvalda skidorterna är alla sådana som håller för en veckas åkning, plus att det finns andra saker att göra när man inte susar ner för pisterna.

Det här är också skidorter som är relativt enkla att nå med de färdmedel som står till buds. Ska man köra själv, välja en buss- eller tågresa eller den ganska vanliga kombinationen tåg-buss - det är en smaksak.


Avståndsuppgifterna har vi fått från hitta.se

Tips 1 • Bydalsfjällen, Jämtland. Fjälldal sex mil väster om Östersund med mycket fallhöjd och långa backar. Nedfarter på upp till tre och en halv kilometer, dreampark och halfpipe. Familjeprägel med backar för alla i alla svårighetsgrader.

Avstånd: Stockholm 56 mil, Göteborg 79 mil, Malmö 103 mil.


Tips 2 • Björkliden, Norrbotten. Riktiga fjäll, korta liftköer, rikligt med natursnö och Sveriges tredje högsta fallhöjd. Björkliden erbjuder en fin skidåkning i allt från barnbackar till offpist. Säsongen är lång och nöjeslivet mer familjärt än häftigt.

Avstånd: cirka 20 timmar med tåg från södra Sverige.


Tips 3 • Tärnaby/Hemavan, Västerbotten. Här åker du på klassisk mark, Ingemarbacken och Anjabacken efter våra båda internationella storstjärnor. Dessutom finns 43 nedfarter till, brantare i Tärnaby med högsta fallhöjden i Sverige på 830 meter, men fler och längre pister och häftigare kvällsnöjen i Hemavan. Bussar kör täta turer mellan de båda skidområdena.

Avstånd: Stockholm 88 mil, Göteborg 123 mil, Malmö 148 mil.


Tips 4 • Åre, Jämtland. Störst, bäst och vackrast. Sveriges enda skidort av internationell klass både vad gäller åkningen och nöjeslivet. Här finns allt för alla. Flera skidområden är sammanbundna med liftar eller bussar - Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen med totalt 110 nedfarter och 40 liftar. Sveriges längsta nedfarter, här kan du åka mer än sex kilometer i en och samma pist. Extra allt vid sidan av skidåkningen förstås.

Avstånd: Stockholm 66 mil, Göteborg 84 mil, Malmö 107 mil.

Tips 5 • Riksgränsen, Norrbotten. Nordligast i Sverige. Lång säsong, skidåkning i midnattssol är en fantastisk upplevelse fram på försommaren. Alltid gott om snö och mycket offpist. Mer för skidentusiasten än nybörjaren, men backar finns för alla. Fallhöjden 387 meter skäms inte för sig. Nedfart till Norge, ta tåget hem till after ski och andra kvällsnöjen i Riksgränsen. Vackert.


Avstånd: cirka 20 timmar med tåg från södra Sverige.


Tips 6 • Tänndalen, Härjedalen. Fyra sammanbyggda liftsystem skapar ett vidsträckt skidområde som lugnt ger skidglädje och variation för en veckas åkning. Nästan alltid mycket snö och behovet av konstsnö brukar vara litet i de 42 nedfarterna. Mycket barnaktiviteter och längdåkning med många mil välpreparerade spår.


Avstånd: Stockholm 58 mil, Göteborg 66 mil, Malmö 93 mil.

.

Tips 7 • Vemdalen/Klövsjö, Jämtland. Tre skidområden i södra Jämtland binds samman med bekväma och snabba skidbussar. Lite brantare och tuffare i Vemdalen och Klövsjö, lite mer familjevänligt i Björnrike och Storhogna. Totalt 51 väl uppdaterade liftar. Omfattande spår- och ledsystem för slätåkning.


Avstånd: Stockholm 49 mil, Göteborg 66 mil, Malmö 98 mil.


Tips 8 • Lofsdalen, Härjedalen. Lugn och lite avskilt skidparadis i södra Härjedalen. Familjeinriktat, med fler barnaktiviteter än häftig after ski. Fallhöjden 492 meter och 25 nedfarter, varav hyfsat långa och en del helt svarta, räcker även för den mer fartsugne utförsåkaren.

Avstånd: Stockholm 50 mil, Göteborg 61 mil, Malmö 88 mil.


Tips 9 • Ramundberget, Härjedalen. Nästan riktiga fjäll i Härjedalens nordvästra hörn. 42 nedfarter och 300 meters fallhöjd. På sina ställen mycket tuff skidåkning i svarta och svart-svarta pister och mycket off pist. Extra attraktioner: isklättring och helikopterskidåkning. Äventyrsland för leklystna barn.

Avstånd: Stockholm 59 mil, Göteborg 67 mil, Malmö 94 mil.


Tips 9 • Idre fjäll, Dalarna. En komplett anläggning med massor av pister i alla riktningar nedför fjället. Man hittar alltid lä om de blåser och fjället kan ha en behaglig temperatur även när det är svinkallt i byn några kilometer från fjället. En del av de många nedfarterna är mycket branta och utmanande, andra mer avpassade för barn och familj. Mycket att göra efteråt, after ski för vuxna och lek för barnen, badhus till exempel.

Avstånd: Stockholm 46 mil, Göteborg 57 mil, Malmö 84 mil.