Lev billigt

Så får du pengarna

att räcka längre

Det går att få pengar över Du kan göra rätt mycket för att leva billigare och få pengarna att räcka längre. Eller rent av att det blir pengar över.


Kolla in våra tips om vad du kan göra för att minska matkostnaderna, vad du kan göra i hemmet och när du shoppar för att få lägre kostnader. Planera din ekonomi. För det går att leva billigare. Det finns saker man ganska lätt kan undvara.

Du kan också gå över till veckohandling, det finns mycket att tjäna på att undvika impulsköp, sådana man ofta gör om man är lite hungrig på väg hem från jobbet. Att bli elsmart – förbruka mindre energi och kanske hitta ett billigare elbolag. I hemmen finns ofta energislukande arrangemang, apparater i standby-läget och frysdörrar som öppnas stup i kvarten.


Bilkostnaderna är en tung post för många, så se över ditt bilanvändande. Kanske kan du åka buss eller cykla till jobbet. Man kan ordna ”vandrande skolbussar” där en förälder i taget följer de mindre barnen en gång per vecka till skolan eller förskolan i stället för att köra varje dag.

TIPS 1 • Köp när det är billigt. Köp kläder när det är som billigast. Sommarkläder i slutet av sommaren, vinterkläder när det våras. Eller handla på Ullared eller andra på outlets.


TIPS 2 • Köpstopp. Handla bara det nödvändigaste under en månad- Ta en promenad i skogen på söndan i stället för att shoppa loss på köpcentret.


TIPS 3 • Ta bort det onödiga. Innan du lägger dina varor på bandet i affären, gå igenom vad du köpt och vad du egentligen behöver. Lägg tillbaka de onödiga sakerna och ersätt de dyraste varorna med billigare alternativ.

TIPS 4 • Laga dina tänder i Polen. Du sparar mycket pengar på att göra större tandbehandlingar i Polen och en del andra länder i östra Europa. Tandvård i utlandet blir 40-70 procent billigare och Försäkringskassan ersätter kostnaderna på samma sätt som i Sverige.


TIPS 5 • Veckohandla med matsedel. Gör en matsedel för hela veckan och handla all mat vid ett och samma tillfälle. Det blir ofta både mer hälsosamt och billigare än impulsköp när du är hungrig och på väg hem från jobbet. Tiden du får över kan du kanske ägna åt att baka ditt eget bröd.


TIPS 6 • Hoppa dyra lunchen. Skippa den dyra lunchen och ta med överbliven mat hemifrån. Eller ät enklare men fullvärdiga maträtter, typ ett par skivor fullkornsbröd med rejält pålägg. Testa till exempel skärgårdssill på grov macka. Urgott!


TIPS 7 • Matresterna. Ta vara på matrester. Använd till lunchlådor till jobbet, eller till maträtter av typ pyttipanna, tortilla, risotto, omeletter.

TIPS 8 •  Bilsmart. Gå igenom hur mycket du egentligen använder och behöver bilen. Och räkna igenom alla kostnader. Det kanske blir billigare att åka buss och taxi. Och du spar miljön.


TIPS 9 • Ekokörning. Lär dig ekonomisk och ekologisk körning med bilen. Ta inte bilen korta sträckor och kör lite långsammare så spar du bensin.


TIPS 10 • Spara småpengarna. Ta för vana att tömma fickorna på småpengar varje dag när du kommer hem. Lägg dom i en burk och vips har du en liten sparad peng där. Eller använd dem till parkeringsavgifter.


TIPS 11 • Låna inte till konsumtion.  Undvik framförallt snabba lån, sms-lån och dyra kortkrediter. 


TIPS 12 • Bli elsmart. Du sparar både pengar och miljö. Jämför elbolag för bästa pris, flera sajter på nätet har sådana jämförelser. Stäng av TV-n och andra elapparater med avstängningsknappen, undvik standby-lägen.


TIPS 13 • Rätt kyla. Använd frysen förnuftigt. Kolla att temperaturen -18 grader i frysen och +2 till +6 i kylen håller sig konstant. Kolla att tätningslisten verkligen tätar. Tina mat i kylskåpet. Frosta av regelbundet om den inte är självavfrostande. En halvfylld frys drar mer el.


TIPS 14 • Betala i tid. Betala räkningar i tid så att du inte lägger på en massa förseningsavgifter. Betala hyran först, den går snabbast till påminnelseavgifter och inkasso om du är sen. Förhandla om faktureringsavgifter och anda påslag.


TIPS 15 • Se upp med räkningar. Kolla igenom särskilt telefon- och TV-bolagens räkningar noga så de stämmer med överenskommelsen.


TIPS 16 • Bra försäkring. Titta igenom dina försäkringar och jämför olika bolag, både vad du får för försäkringen och vilken premie du betalar. Flera nätsajter gör sådana jämförelser, kolla på www.insplanet.se till exempel.


TIPS 17 • Loppis. Sälj prylar du inte använder. Hyr ett bord på loppisar eller sälj på Blocket.se eller andra sajter.


TIPS 18 • Samkör. Samordna resor till dina egna och dina barns aktiviteter. Samåk eller ta bussen till jobbet, ordna vandrande eller cyklande skolbuss ihop med grannarna och deras barn. Du vinner tid, kanske behöver du följa barnen till  skolan bara en dag i veckan. Och du behöver aldrig köra. Samma till fotbollsträningen. Spar pengar och miljö.


TIPS 19 • Låna på bibblan. Låna böcker, filmer och musik på biblioteket i stället för att köpa.