Nakenbad i Grekland

Finaste nakenbaden på grekiska öarna

Hitta din nakenstrand i grekiska övärlden. Här finns nakenparadis överallt, nästan varenda ö har någon undanskymd vik, en del av en strand eller hela stora härliga nakenbeacher och sandstränder för soldyrkare med eller utan kläder.

Nakenbad i egen vik

Är man osäker på om det är tillåtet att bada naken, kolla bara in omgivningen.


Nakenbad verkar mer accepterat på mindre öar, även om nästan alla öar har sina nakenstränder, officiella eller inofficiella.


Ofta ligger de nakna stränderna en bit bort från de stora turiststränderna.

Grekisk bycentrum

Och det är aldrig några problem att klä av sig om man hittar den där egna lilla undanskymda viken med slät sand, glittrande kristallklart vatten och kanske lite skugga att gå in i för svalka när solen bränner och värmen stiger framåt middagstid.


Men: nakenbad är förbjudet. Ibland kan man se skyltar med ”nudism strictly förbidden”. I verkligheten bryr sig ingen om skyltarna och myndigheterna ser gärna mellan fingrarna med överträdelser av de här reglerna. Här är våra tips om öar och nakenstränder i Grekland.

Astalypalea – avskilt azurblått

Tzanaki på ön Astypalea är en liten avskild strand med havsslipade vita stenar och det härligt azurblå Medelhavsvattnet som vi alla älskar. Detta är en riktig nudiststrand som man hittar en lagom promenad längs stranden efter byn Livadi.

Skiathos – bland de bästa

Skiathos. Little Banana Beach kallas det officiella nakenbadet på Skiathos, ett strandparadis av stora mått. Få grekiska öar kan konkurrera med den mångfald som Skiathos erbjuder. Banana Beach, tre gula och lagom böjda sandstränder, tycker många hör till de absolut bästa nakenstränderna i grekiska övärlden. Både vägar och busslinjer tar dig till stränderna, med en kortare promenad i slutet.

Amorgos – det stora blå

Amorgos. En av grekiska övärldens absoluta pärlor. Inte så känd som turistö, men väl känd från filmen ”Det stora blå” som till stora delar spelads in här. Egiali är den största byn på norra Amorgos. Här finns en lång härlig strand där de flesta behåller badkläderna på. Några minuters promenad ut mot klipporna hittar du de allra ljuvligaste små badvikar med sand och klippor där nakenbadarna är i majoritet. Men ta på kläderna när du går och svalkar dig med en drink i någon av de små tavernorna i kanten mellan stranden och bergen. Det går också båtar till de små badvikarna tvärsöver viken från Egialis hamn.

Nakenbad Grekland
Nakenbad med sand eller klippor.

Antiparos – gångavstånd från stan

Antiparos. En liten gemytlig ö sydväst om Paros präglas av lättillgängliga stränder inom bekvämt gångavstånd från den bilfria huvudbyn, choran. Ofta långgrunt och inga problem att slänga av sig kläderna, framförallt förstås på Nudist Beach som enkelt kan nås från staden.

Skopelos – en fröjd för nakenbadaren

Skopelos. En särdeles vacker ö där nudistranden Velanio inte avviker från den fantastiska skönhet som präglar ön, dess stränder och frodiga växtlighet. Pinjeträden kan här gå ända ner till det kristallklara vattnet och bilda små bersåer med sand, sol, hav och gröna träd. Här är det en fröjd att bada naken.

Kreta – milslånga stränder. Ett av Greklands populäraste turistmål, bjuder på milslånga stränder där turister från hela Europa njuter av Medelhavets turkosa vatten, vit sand och den generösa atmosfären. Här kan det vara okay att slänga av sig alla kläder på många av stränderna, men håll lite koll på omgivningen innan du näckar. Särskilda nakenstränder är Sougia på östra sidan av klapperstensstranden, Sweet water beach mellan Loutro och Chora Sfakion och Red beach öster om Matala.Mykonos – mycket naket 

Mykonos. Mycket naket blir det på Mykonos, framförallt på Paradise Beach och Super Paradise Beach. Här finns verkligen allt man kan önska sig och ibland lite mer än så. Men stränderna är vackra, den grovkorniga sanden härlig och nöjeslivet fashionabelt med stora inslag av gaykultur. Ta badbåt från Platis Yalos till Paradisstränderna.

Sifnos – genuint med sand och klippor

Sifnos. Efta Matyres är den stora nakenstranden på Sifnos, en av västra Kykladernas populäraste och mest attraktiva öar. Turismen är i ökande men ön har fortfarande en mycket genuin prägel. Massor av underbara klippbad, men också långgrunda barnvänliga stränder och ensliga små badvikar för den som söker den nakna avskildheten.

Samos – behagligt med full service

Samos. Högra delen av Tsamadou på nordsidan är ett "officiellt" nakenbad. Här hittar du en den härliga nakenstranden Tsamadou Beach norr om Kokkari utmed stora vägen mellan Samos och Karlovassi. Nudistdelen av stranden, åt höger om man står med havet framför sig, är behagligt stenig och det blir snabbt djupt. Men stranden har full service med solstolar och strandnära tavernor och kiosker.

Syros – lugnt och avskilt

Syros. Bakom en kulle på västra sidan av Syros döljer sig nakenparadiset Armeos beach. En lugn och lite privat strand som även officiellt är tillägnad nudister. Men här finns inte så mycket service, så planera ditt besök. Stranden är blandad – sand, runda stenar och klippformationer. Utmärkt snorkling.

Polegandros – nudisternas mekka

Polegandros. Agios Nikolaos heter en skyddad vacker liten vik på Polegandros. Fin snorkling men framförallt ett härligt nudistmekka, en officiell nakenstrand med sand och mjuk småsten, klart vatten och flödande sol förstås.

Telendros – paradisstranden

Telendos. Ingen asfalt, inga bilar, Telendos har sin egen stilla rytm. Ett antal härliga stränder och så den speciella nudiststranden Paradise Beach dit nakenbadare vallfärdar

Rhodos Faliraki – lång fin strand

Faliraki på Rhodos bjuder på en väldigt uppskattad lång nakenstrand med härligt mjuk sand. Här kan man testa olika aktiviteter om man tröttnar på att bara sola eller bada naken. Eller uppsök någon av de många restuarangerna vid stranden.

De flesta besökare solar och badar utan kläder i avslappnad stämning. Blandade åldrar och mestadels par.

Nakenbad på Rhodos