Nakenbad i Grekland

Hitta din nakenstrand i grekiska övärlden. Här finns nakenparadis överallt, nästan varenda ö har någon undanskymd vik, en del av en strand eller hela stora härliga nakenbeacher och sandstränder för soldyrkare med eller utan kläder.

FOTBOLL  • VANDRING • UTFLYKT • BRA MATBADSTRÄNDER •  RESA • STORSTAD

 SKIDRESAN • HUSDJUR • HÄLSA • EKONOMI • EXPORT • HEM

Finaste nakenbaden på grekiska öarna

Är man osäker på om det är tillåtet att bada naken, kolla bara in omgivningen.


Nakenbad verkar mer accepterat på mindre öar, även om nästan alla öar har sina nakenstränder, officiella eller inofficiella.


Ofta ligger de nakna stränderna en bit bort från de stora turiststränderna.

Och det är aldrig några problem att klä av sig om man hittar den där egna lilla undanskymda viken med slät sand, glittrande kristallklart vatten och kanske lite skugga att gå in i för svalka när solen bränner och värmen stiger framåt middagstid.


Men: nakenbad är förbjudet. Ibland kan man se skyltar med ”nudism strictly förbidden”. I verkligheten bryr sig ingen om skyltarna och myndigheterna ser gärna mellan fingrarna med överträdelser av de här reglerna. Nakenbad är bra för turismen och besökarna från övriga Europa skulle snabbt fly Greklands fantastiska övärld om där funnes nakenpoliser som slog till om man slänger över- eller underdelen av sin baddräkt.


På vissa öar finns officiella nakenstränder. Här är våra tips om öar och nakenstränder i Grekland.

TIPS 1 • Astypalea. Tzanaki på ön Astypalea är en liten avskild strand med havsslipade vita stenar och det härligt azurblå Medelhavsvattnet som vi alla älskar. Detta är en riktig nudiststrand som man hittar en lagom promenad längs stranden efter byn Livadi.


TIPS 2 • Skiathos. Little Banana Beach kallas det officiella nakenbadet på Skiathos, ett strandparadis av stora mått. Få grekiska öar kan konkurrera med den mångfald som Skiathos erbjuder. Banana Beach, tre gula och lagom böjda sandstränder, tycker många hör till de absolut bästa nakenstränderna i grekiska övärlden. Både vägar och busslinjer tar dig till stränderna, med en kortare promenad i slutet.

TIPS 3 • Amorgos. En av grekiska övärldens absoluta pärlor. Inte så känd som turistö, men väl känd från filmen ”Det stora blå” som till stora delar spelads in här. Egiali är den största byn på norra Amorgos. Här finns en lång härlig strand där de flesta behåller badkläderna på. Några minuters promenad ut mot klipporna hittar du de allra ljuvligaste små badvikar med sand och klippor där nakenbadarna är i majoritet. Men ta på kläderna när du går och svalkar dig med en drink i någon av de små tavernorna i kanten mellan stranden och bergen. Det går också båtar till de små badvikarna tvärsöver viken från Egialis hamn.

TIPS 4 • Antiparos. En liten gemytlig ö sydväst om Paros präglas av lättillgängliga stränder inom bekvämt gångavstånd från den bilfria huvudbyn, choran. Ofta långgrunt och inga problem att slänga av sig kläderna, framförallt förstås på Nudist Beach som enkelt kan nås från staden.


TIPS 5 • Skopelos. En särdeles vacker ö där nudistranden Velanio inte avviker från den fantastiska skönhet som präglar ön, dess stränder och frodiga växtlighet. Pinjeträden kan här gå ända ner till det kristallklara vattnet och bilda små bersåer med sand, sol, hav och gröna träd. Här är det en fröjd att bada naken.

TIPS 8 • Samos. Högra delen av Tsamadou på nordsidan är ett "officiellt" nakenbad. Här hittar du en den härliga nakenstranden Tsamadou Beach norr om Kokkari utmed stora vägen mellan Samos och Karlovassi. Nudistdelen av stranden, åt höger om man står med havet framför sig, är behagligt stenig och det blir snabbt djupt. Men stranden har full service med solstolar och strandnära tavernor och kiosker.


TIPS 9 • Sifnos. Efta Matyres är den stora nakenstranden på Sifnos, en av västra Kykladernas populäraste och mest attraktiva öar. Turismen är i ökande men ön har fortfarande en mycket genuin prägel. Massor av underbara klippbad, men också långgrunda barnvänliga stränder och ensliga små badvikar för den som söker den nakna avskildheten.

TIPS 6 • Kreta. Ett av Greklands populäraste turistmål, bjuder på milslånga stränder där turister från hela Europa njuter av Medelhavets turkosa vatten, vit sand och den generösa atmosfären. Här kan det vara okay att slänga av sig alla kläder på många av stränderna, men håll lite koll på omgivningen innan du näckar. Särskilda nakenstränder är Sougia på östra sidan av klapperstensstranden, Sweet water beach mellan Loutro och Chora Sfakion och Red beach öster om Matala.


TIPS 7 • Mykonos. Mycket naket blir det på Mykonos, framförallt på Paradise Beach och Super Paradise Beach. Här finns verkligen allt man kan önska sig och ibland lite mer än så. Men stränderna är vackra, den grovkorniga sanden härlig och nöjeslivet fashionabelt med stora inslag av gaykultur. Ta badbåt från Platis Yalos till Paradisstränderna.
TIPS 10 • Syros. Bakom en kulle på västra sidan av Syros döljer sig nakenparadiset Armeos beach. En lugn och lite privat strand som även officiellt är tillägnad nudister. Men här finns inte så mycket service, så planera ditt besök. Stranden är blandad – sand, runda stenar och klippformationer. Utmärkt snorkling.


TIPS 11 • Polegandros. Agios Nikolaos heter en skyddad vacker liten vik på Polegandros. Fin snorkling men framförallt ett härligt nudistmekka, en officiell nakenstrand med sand och mjuk småsten, klart vatten och flödande sol förstås.


TIPS 12 • Telendos. Ingen asfalt, inga bilar, Telendos har sin egen stilla rytm. Ett antal härliga stränder och så den speciella nudiststranden Paradise Beach dit nakenbadare vallfärdar

TIPS 8 • Val d'isere, Frankrike


Närmare hundratalet liftar tar dig uppåt i ett skidområde som hör till Europas häftigaste och största. Val d'isere hänger ihop med Tignes och sammanlagt kan man åka en hel vecka utan att behöva köra i samma backe mer än en gång. Eller kanske väljer man just att köra i samma backe hela tiden, många har förälskat sig i pisterna runt La Grand Motte så att de håller sig där hela veckan. Och det är inte bara för den underbara snön och de njutningsfullt långa nedfarterna, utan också för utsikten och naturen. Här pratar vi 3 500 meters höjd. Svarta pisten La Sache leder hela vägen ner till Tignes för den som vågar. Väl därnere väntar, till skillnad från vad som gäller i imånga andra franska skidorter, en genuin liten by med karaktär och traditioner.


TIPS 9 • Aspen, Colorado, USA


Fyra liftsystem på fyra berg, lite olika men alla med den typiska torra snön där var och en kan känna sig snäppet bättre som skidåkare. Många håller Aspen, Colorado för USA:s bästa skidområde, inte minst på grund av klimatet. Byn ligger 2 500 meter över havet, de högsta pisterna börjar halvannan kilometer högre. Alltid gott och varmt och soligt. Här kan alla hitta exakt den skidåkning som passar. De djärva åker utmanande offpist, de som älskar fart och spänning susar ner på välpreparerade svarta och röda pister, de som älskar långa härliga salongsgolv att glida utför på – alla hittar lika lätt sina favoriter. Nöjen, service och sidoaktiviteter håller högsta amerikanska klass också.


TIPS 10 • Schladming, Österrike


Med 223 kilometer pist, 109 nya liftar och 87 genuina skidstugor - skidområdet Schladming-Dachstein kan kännas som ett oändligt skidäventyr. Avancerad åkning finns förstås men inriktningen är mycket på familjer och njutningsfullt röda pister. Här i ett av Österrikes största skidområden garanterar snökanoner i alla pister skidupplevelsen även milda vintrar. När dagens äventyr i backen börjar lida mot kväll finns chansen att fortsätta med kvällsåkning i de många upplysta pisterna. Eller varför inte pröva isklättring, rodel eller upplevelsebadet. After ski förstås, här finns Europas största afterskibar, Hohenhaus Tenne med fem våningar och plats för över 1 000 personer. Och ett otal andra barer och pubar.

FAMILJENS SKIDRESA. Så får ni ut mest av vinterns skidresa.


SVERIGEBÄST! Tips om Sveriges nio bästa skidorter.

KUL FÖR BARN I BIL. Tips om saker man kan hitta på i bilen under en långresa.

google.com, pub-6641255219179536, DIRECT, f08c47fec0942fa0