Tips om thaimassage

FOTBOLLVANDRING • UTFLYKT • BRA MATBADSTRÄNDER • RESA • STORSTAD

SKIDRESAN • HUSDJUR • HÄLSA • EKONOMI • EXPORT • HEM

Tips om thaimassage

Känsla av hälsa och välbefinnande

 

Thaimassage har fått ett uppsving i Sverige de senaste åren. Kanske hänger det samman med att vi reser mer i Thailand och då kommer i kontakt med den thailändska massagen. Eller bara helt enkelt att massage blivit en slags exportvara likt de thailändska restaurangerna som också etablerats i svenska storstäder framförallt de senaste åren.

 

Den thailändska massagen har sina rötter i Indien och har inslag av yoga, ayervedisk medicin och den japanska massageformen Shiatsu.

 

Massage och sträckningar enligt den traditionella thaimassagen får nervsystemet att utsöndra endorfiner, som kan avhjälpa smärta och ge en känsla av hälsa och välbefinnande. Blodgenomströmningen i muskler ökar vilket har en positiv effekt på återhämtningen efter till exempel träning.

Thaimassegens medicinska effekter, hävdar många utövare, är väl bevisad genom sin uråldriga bakgrund i vishets- och hälsoläror.

 

Men oavsett den vetenskapliga grunden kvarstår faktum: många mår bra av den rejäla och ibland ganska hårdhänta genomgången av musklerna som traditionella medicinsk massage på thailändska erbjuder.

 

Thaimassage kan av en del upplevas som alltför hård, därför har också den traditionella massagen tillförts en rad olika mjukare varianter.

 

Här vår tips om thaimassage och dess olika uttrycksformer och behandlingar.

TIPS #1 • Medicinsk thaimassage. Även kallat "lat mans yoga", alltså yoga utan att man behöver röra på sig själv så mycket. Den traditionella medicinska massagen är den ursprungliga, den behandlande och avslappnande grundformer. Detta är en form av akupressur där man med fingrarna arbetar längs kroppens nervbanor. Massören kan använda händer, knän, ben och fötter till att bearbeta kroppen med yogaliknande tänjningsrörelser. Avslappnande och energigivande.

 

Tips #2 • Aromamassage. En mycket avslappnande massage med aromaoljor som mjukar upp musklerna. Oljorna innehåller naturliga växtextrakt. Den här djupgående massagen minskar muskelspänningar i kroppen och hjälper bland annat vid träningsvärk samt ökar cirkulationen. Regelbunden massage motverkar trötthet, smärta i axlar, rygg och nacke. Dessutom bidrar den till att du känner dig lugnare, mjukare och mer rörlig. En väldoftande upplevelse för trötta kroppar.

 

Tips #3 • Fötterna. Thailändsk fotmassage bygger på gammal kinesisk fotreflexologi, där områden på foten motsvarar organ och kroppsdelar. Massören jobbar med fingrarna och kan även ha en litet redskap för att massera reflexpunkterna under fötterna. Även inre organ, muskler och leder kan påverkas. Fötter och vader får en välgörande behandling vilket hjälper när man är trött och öm. Fotmassage ger en välmående och avslappnande känsla i hela kroppen och hjälper till att motverka stress genom stimulering av nervsystemet och blodomloppet i hela kroppen. Efter en hel dag med mycket aktivitet kan denna behandlingsform passa mycket bra.

 

Tips #4 • Örter. Thailändsk Örtmassage är en massage med varma örtknyten, t.ex. citrongräs, ingefära och limeblad. Thailändska örter är kända för att ge lindring vid olika åkommor t.ex. svullnader, inflammationer, reumatism och ischias. Bindväven mjukas också upp ordentligt vid denna typ av massage. Behandlingen börjar ofta med massage med oljor som också de innehåller thailändska örter, ibland baserad på oliv- och mandelolja. Ångade och upphettade örtknyten masseras mot muskler, leder och din bindväv på djupet.

 

Tips #5 • Klassisk WatPo. Ett annat namn på den klassiska medicinska massagen som sägs vara riktad mot sömnproblem och stress. Skillnaden är inte så stor, men tala gärna om för din massör om du har sömnproblem. Behandlingen i de olika formerna är inte alltid given utan kan variera individualitet.

 

Tips #6 • Tantra. Det finns olika tekniker och delar inom tantra och det kan skilja skilja en hel del mellan dessa. Det gemensamma är just ordet Tantra som betyder "Expansion av medvetandet" och är ett mycket gammalt. Den används inom yoga och meditation, ofta i grupp, för att höja dina energier med hjälp av olika tekniker och har ingen direkt sexuell anknytning. Att skapa goda och ökande energiflöden är de primära målet för tantran. Vissa tantravarianter arbetar med den sexuella energin för att nå en expansion av medvetandet.

 

Tips #7 • Lite ont dagen efter. Det är inte ovanligt att man kan ha lite ont i kroppen dagen eller till och med dagarna efter massage. Särskilt om du fått en mer djupgående massage eller haft långvariga muskelspänningar kan det kännas lite som träningsverk. Men det kan även hända efter första gången man fått massage, kroppen måste nämligen vänja sig vid massage. För att få maximal effekt av en massagebehandling, krävs det att kroppen är i ett avslappnat läge under behandlingen. Det tar oftast några gånger innan kroppen har lärt sig ta emot massage på bästa sätt.