Massage

Tips om massage

Låt dig knådas och må bättre


Så hittar du massage som passar dig. Rätta till energiflödena med österländska massagemetoder. Prova indisk huvudmassage med olja eller klassisk svensk massage mot träningsvärken. Minska smärtan i värkande leder.Mycket kan dölja sig bakom ordet massage. Du kan få lägga dig naken på golvet och terapeuten kliver barfota omkring på din rygg. Eller du får två massörer som häller olja över din kropp och behandlar dig med långa strykningar från huvud till fötterna. Eller akupressurens tryckmassage, speciella punkter på kroppen bearbetas.


Du kan få hård behandling där dina muskler bearbetas som vore de deg, eller terapeuten trycker med armbågar och knän. Eller lätta strykningar med mjuk hand.


Här får du hjälp att hitta den slags massage som passar dig bäst. 15 olika massagemetoder som hjälper dig att må bra.TIPS 1 • Akupressur. En slags motsvarighet till akupunktur som utförs med händerna med mjukt tryck på speciella punkter. Akupressur sägs kunna stimulera och balansera energiflöden i kroppen vilket i sin tur har en gynnsam påverkan på kroppen och dess inre organ.


TIPS 2 • Ayurvedisk massage. Ayurvedisk massage innefattar en rad olika metoder med ursprung i gamla indiska hälsoläror. Anses bidra till bättre blodcirkulation och kan hjälpa till vid sömnlöshet, stress och huvudvärk. Behandlingen sägs skapa balans mellan de tre elementen luft, eld och vatten. Den kombineras ofta med yoga och stretching. Ayurvedan görs med händerna och kan riktas mot hela kroppen eller en del som är i behov av avslappning eller smärtlindring.


TIPS 3 • Manuellt lymfdränage. En fingertoppsmassage som stimulerar lymfflödena så att restprodukter och vätska leds ut ur kroppen. Gynnsamt vid skador, svullnader och träningsvärk.


TIPS 4 • Bindvävsmassage. En ganska kraftfull bearbetning av bindväven, kroppens mjukdelar. Genom att töja och bearbeta bindväven påverkas inre organ. Smärtor kan lindras, blodcirkulationen stimuleras och rörligheten ökas. Används vid reumatiska sjukdomar, cirkulationsrubbningar och huvudvärk.

TIPS 5 • Body harmony. En mycket mjuk massage med lätt beröring av olika kroppsdelar. Sägs kunna lösa upp spänningar man har från förträngda och glömda känslor. Dess spänningar yttrar sig i form av sämre rörlighet, spända muskler och dålig hållning. Den milda fysiska beröringen hjälper till att få kontakt med undanträngda känslor och skapar ny balans i kroppen.


TIPS 6 • Rosenmassage. En mycket mjuk massage eller snarare intensiv beröring som ökar blodcirkulationen och ger avkoppling till exempel i en värkande muskel eller led.


TIPS 7 • Energimassage. En massagebehandling man kan få både i avslappnande och i uppiggande syfte där grundtanken från tusenåriga japanaksa metoder är att öka energiflödet i kroppen. Ganska likt akupressur med snabba tryck på punkter i kroppen och töjningar av musklerna framförallt i rygg och nacke.


TIPS 8 • Heta stenar. Terapeuten arbetar med uppvärmda släta stenar av lava ihop med aromatiska oljor. Lugnande och avslappnande, ökar blodcirkulationen och stimulerar lymfflödenas renande inverkan i muskler och leder.


TIPS 9 • Klassisk massage. ”Vanlig” massage där terapeuten stryker och knådar muskler, mjukdelar och hud för att öka blodcirkulationen och stärka och stimulera musklerna. Avslappnande och uppmjukande vid träningsvärk och andra muskelspänningar. Lindrar vid ledvärk och stimulerar lymfsystemets renande verkan.

TIPS 10 • Massage för två. En både avslappnande och uppfriskande massage. Utförs med händer och andra kroppsdelar, oftast med aromatiska oljor. Erbjuds normalt inte av svenska massageterapeuter.


TIPS 11 • Ma-uri. Mångtusenåriga traditioner från maori och andra söderhavsfolk för att lösa upp blockeringar i kropp och själ. Massören skapar harmoni och goda energier i kroppen genom att svepa med händerna över kroppen, dansa och massera till musik.


TIPS 12 • Shiatsu. Massage av bestämda punkter, ganska lika akupunkturpunkterna. Stimulerar livsenergi och rörlighet. Anses öka kroppens egen förmåga att läka och förebygga sjukdom och ohälsa, exempelvis vid stress, huvudvärk, allergier och ryggproblem.


TIPS 13 • Tantra massage. Tantra är en meditationsliknande, djupt avslappnande och helande behandling som ökar din sensitivitet och förmåga att njuta av beröring och närhet och ha kontroll på dina inre energier. Tantrisk massage använder sig av lätta och långsamma beröringar och tryck, ofta i förening med meditativa ritualer och fokus på kroppens energiflöden.


TIPS 14 • Taktil stimulering. Mycket varsam och försiktig beröring av huden som sägs kunna skapa lugn och harmoni. Används mycket inom äldrevården som smärtlindring för kropp och själ och sin rogivande effekt.


TIPS 15 • Thaimassage. Här är det inte bara händer som gäller. En thaimassage kan göras med fötter, knän, armbågar, ja hela kroppen. Ibland ganska hårdhänt och uppiggande, men också mjukt och avslappnande. Påverkar rörlighet i leder och ökar kroppsmedvetenheten.