Tips om katter

Tips om att

skaffa katt

Skaffa katt

Det vanligaste sättet att få hem en katt är säkert att en kattägare plötsligt har en kull på fyra kattungar att portionera ut bland vänner och bekanta. I det läget kan det vara bra att ha den på prov någon vecka. Och sedan verkligen lämna tillbaka den om det inte fungerar att ha katt eller om den framkallar allergi hos dig eller någon familjemedlem.


Här får du tipsen om vad du bör göra när du skaffar katt. Eller snarare vad du bör göra innan du bär hem kattungen till dig själv eller till barnen. Det finns några frågor som du bör kunna svara ja på innan du alls funderar på att skaffa katt.


1. Har du den tid och plats som behövs för katten?

2. Passar det in i ditt och familjens liv att ha katt?

3. Är du beredd på att det inte bara är en liten mjuk sak att gulla med?


Svarar du ja på frågorna är det bara att ge sig i kast med att hitta rätt katt. Ska du ha en kattunge eller går det lika bra med vuxen katt?


En vanlig huskatt är ganska enkelt att få tag på. En katt av någon bestämd ras kan du få leta längre efter.

skaffa katt

TIPS 1 • Valet. När du väljer kattunge ur en kull, undvik den som verkar nervös och drar sig bort från dig. Ta inte heller den minsta och svagaste för att du tycker synd om den. En kattunge uppfödd utan kontakt med människor kan finnas anledning att vara skeptisk mot.

TIPS 2 • Hane eller hona. De flesta kattungar kastreras vid 6-7 månaders ålder, därefter är det ingen större skillnad mellan könen. Okastrerade hankatter vill gärna markera revir genom att skvätta lite varstans, även inomhus.


TIPS 3 • Hur gammal? Kattungar ska inte tas från sin mamma för tidigt. Minst tolv veckor bör ungen vara innan man tar den ifrån sin trygga uppväxtmiljö.


TIPS 4 • Ras eller blandad. Blandras av så kallad huskatt-typ, är det val de flesta står inför. Vill man satsa mer och skaffa en raskatt ges man större möjlighet att välja efter önskade rasegenskaper. Har man barn kanske man väljer en lekfull och social katt, typ Burma. En långhårig ras kräver mer omsorg och daglig pälsvård. Vissa raser som Russian Blue och siames skapar ofta en mycket nära relation till sin ägare.


TIPS 5 • Kontroll. En del raskatter bör kontrolleras för rasspecifika sjukdomar av veterinär. Kontrollera med uppfödaren att veterinärbesiktning gjorts.

TIPS 6 • Bor hos dig. Förbered din bostad för din nya kompis. Dölj elektriska ledningar och andra kablar, kattungar tuggar gärna på kablar. Ta bort giftiga och ostabila krukväxter. Håll alla fönster stängda. Den första anpassningen underlättas om kattungen bara får tillgång till ett eller två rum den första tiden.


TIPS 7 • Egen bädd. En kattunge trivs bäst med en egen mjuk bädd att sova i.

TIPS 8 • Tryggheten. Flytten från mamma och en trygg miljö kan vara jobbig för en liten kattunge. Gör sånt som ökar tryggheten de första dagarna, tala mjukt och lågt, ge den genast ett namn och använd det ofta.


TIPS 9 • Matskål. Matskålen, en för vatten och en för mat, ska vara stadiga, grunda och lätta att rengöra. Om du vet vilken typ av mat din katt ätit så bör du vän ja din kattunge gradvis vid din eventuellt nya kosthållning. Mjölk eller grädde behövs inte och kan till och med orsaka diarré. Vatten är gott nog för kattungar.


TIPS 10 • Renligt. När kattungen går ut ur sin transportbur första gången, ska du visa den att det finns en toalett. Många kattungar är tränade att uträtta sina behov i en kattlåda från tidig ålder. Katter är renliga och mycket duktiga på att vara rumsrena. Undvik att placera kattlådan nära matskålarna.


TIPS 11 • Kärlek. Om kattungen kissar någon annanstans beror det ofta på att det inte är rent i kattlådan. Om kattungen ändå kissar på mattan eller i blomkrukorna, så är det något annat fel som den protesterar mot. Den kanske får för lite kärlek till exempel.

TIPS 12 • Leksaker. Kattungen måste ha utrymme att leka. Som det rovdjur den är vill den leka jakt, den vill slå ett byte, ”döda”. Ge den leksaker för sådant. Klösning är också ett naturligt beteende. Ge den en klösbräda och uppmuntra katten att klösa på den och påandra ställen där du tycker det är ok att katten klöser, särskilt om du är rädd om din soffa eller fåtölj.


TIPS 13 • Avmaskning. En kattunge bör avmaskas ett par gånger under sitt första år.


TIPS 14 • Kastrera. Den som vill slippa oönskade kullar och oönskade beteenden bör låta kastrera katten. Honkatter steriliseras vid ungefär sex månaders ålder och hankatter kastreras när testiklarna kommit ner i pungen. Okastrerade hankatter som inte får para sig blir ofta stressade och vill gärna markera revir genom att kissa, även inomhus.


TIPS 15 • Transportbur. För din egen och kattungens säkerhet, använd transportbur vid biltransporter. Köp buren innan du hämtar din katt så att du kan ta hem katten i buren.


TIPS 16 • Vaccineras. Din katt bör vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år.


TIPS 17 • Allergi. Allergi och katter. Huvudregeln är: skaffa inte katt om du eller dina barn är allergiska. Allergisymptomen kanske inte märks direkt utan kan komma smygande – och när man haft katten något halvår är det mycket svårare att göra sig av med den. Några ”allergifria” katter finns inte, men hur man tål katter är mycket individuellt.


TIPS 18 • Specialtips för gravida. Undvik kontakt med katt om du är gravid. Parasiten toxiplasma kan finnas i kattens avföring och är skadlig för det ofödda barnet. Om du har svårt att göra dig av med katten så låt någon annan sköta om den och framförallt hålla rent i kattlådan. Denna måste rengöras varje dag. Har du en trädgård så bör du av samma skäl undvika trädgårdsarbete och låta bli att äta grönsaker som odlats i din trädgård.