Fatta fotboll

Fatta fotboll helt enkelt

Tips om hur du får folk att lyssna när du analyserar en fotbollsmatch. Du blir kanske inte kompisgängets Glenn Strömberg eller Erik Niva direkt, men du kan komma några steg längre i din analys. Fatta fotboll helt enkelt.


Men kom ihåg: allt i matchen går inte att analysera. Fotboll ska i första hand njutas av som den är, direkt på planen. Det Zlatan eller Neymar gör med bollen behöver inte analyseras, det är inte heller nödvändigt. Man behöver inte hela storyn bakom varje händelse. Men våra tips ger dig en chans att förstå lite mer av skeendet på planen och lite mer av vad som händer i matchen.

TIPS 1 • Närkamperna. Vem vinner närkamperna och en-mot-en-situationerna? Närkamperna avslöjar om något lag eller en enskild spelare har en hetare vilja att vinna matchen. En förändring i närkampsspelet, till exempel att ena laget tar över närkamperna är ett tecken på en omsvängning i matchen.

TIPS 2 • Spelidé. Sök mönster i lagets uppspel. Är samma spelare inblandade och mönstret är liknande i alla uppspel så har du antagligen stött på lagets spelidé när det gäller hur bollen ska komma framåt. Gör spelarna medvetna val, eller känns det som att de är styrda av motståndarnas spelupplägg?

TIPS 3 • Rörligheten. Har spelaren alltid någon att passa till? I ett lag som tror på sig själva och sin spelidé finns alltid medspelare som vill ha bollen och är beredda att ta emot bollen.

TIPS 4 • Villrådighet. Känns det som att ingen spelare riktigt vet vad han/hon ska göra med bollen, då saknar laget en spelidé eller så tror laget inte på den spelidé tränaren har.


TIPS 5 • Omgivningen. Titta på omgivningen ibland, inte bara den som har bollen. Hjälper de icke bollförande spelarna den som har bollen att se alternativen, söker de fria ytor, visar de att de vill ha bollen, försöker de avleda försvarsspelarna genom att dra på sig markering? Omvänt, ”gömmer” de andra spelarna sig, står de stilla, håller dom sig i passningskugga? I så fall vill dom inte ha bollen, kanske därför att de inte vet vad de ska göra med den eller för att de inte tror sig kunna föra spelet vidare.

TIPS 6 • Vågar de utmana? Ett framgångsrikt lag är alltid tillåtande. Här får kreativiteten blomma, inom de ramar som coachen och spelidén sätter. Spelarna ges förtroende att själva ta initiativ, att våga utmana, särskilt i ”siste tredjedelen” nära motståndarmålet. I matchen betyder det också att man har rätt att misslyckas med en dribbling, ett skott eller en djärv genomlöpning.


TIPS 7 • Spelidé två.  Sök mönster i lagets försvarspel. Tar försvaret bort någon viktig motståndare genom hög och hård press eller punktmarkering. Om anfallarna inte får så många bollar att jobba med kan det bero på taktiken att sätta hård press på dem som normalt spelar fram till anfallarna.


 

TIPS 8 • Vem äger mittfältet? Den som äger mittfältet äger oftast matchen. Och då handlar det inte bara om vilken mittfältsspelare som vinner man-man-situationer utan om att hela mittfältet vinner sådana situationer och dessutom hittar vägar att vända spelet i riktning mot anfall. Ett lag som förlorar många bollar under uppspel på mittfältet förlorar antagligen matchen.


TIPS 9 • Passningsspelet. Fungerar passningsspelet inom laget? I ett lag med bra uppslutning kring spelidén och vilja att vinna matchen hjälper spelarna varandra. De slår passningar som är lätta att ta emot, de undviker passningar som sätter medspelare i svåra situationer, de är alltid beredda att ta emot ett pass, de visar att de vill hjälpa varandra.TIPS 10 • Spelförändring. Vågar coachen förändra spelet? Om ett lag inte förmår att prestera och coachen inte gör något åt saken kommer matchen att förloras. Det kan var en chansning men ett lite överraskande byte i början av andra halvlek kan betyda ändrad matchbild. Många tolkar ett byte i ett så tidigt skede som en slags bestraffning av en spelare men syftet är oftare att göra något för att få igång laget och ändra matchens karaktär i önskad riktning.

TIPS 11 • Fungerar lagdelen? Titta på vad enskilda spelare gör med eller utan boll. I ett lag på väg att förlora en match finns spelare som inte verkar trivas i sin omgivning. De håller kanske fel avstånd till sina medspelare, försöker inte bidra till att lagdelen fungerar ihop.

Fyra fyra två

Fyra tre tre

TIPS 12 • Spelsystem. Spelsystem uttrycks ofta i siffror, 4-3-3 eller 4-4-2, det ena en ”offensiv” uppställning, det andra en ”defensiv” säger en del. Man gör det enkelt för sig. Det intressanta är väl snarare hur coachen formerar sitt lag i framförallt två syften: att erövra bollen (försvar) och att få fram bollen till en målchans (anfall). Hur många och vilka spelare har coachen placerat centralt för att det ska fungera? Hur fungerar det? Tvingas motståndarna att försöka andra vägar – utåt kanterna, långa höjdbollar - för att komma fram? Kan laget ställa om och gå till anfall direkt när mittfältet erövrat bollen? Eller tappar mittfältet bollen igen?

TIPS 13 • Lättläst. Gör spelarna i ena laget det lätt för motståndarna? Ett bra försvar läser spelet, om till exempel bara en anfallare rör sig för att vara beredd att ta emot bollen blir anfallet lättläst och förmodligen misslyckat eftersom försvaret kan fokusera på bara en möjlig bollmottagare. Ett lag som skapar alternativ är alltid farligare.


TIPS 14 • Spela in en match och kolla sedan på den utifrån en analytisk synpunkt. Du hittar säkert många situationer du kanske inte bedömde på samma sätt vid live-sändningen. I andra visningen är det lättare att studera helheten, se rörelsemönster, löpvägar, bakgrundsarbetet för ett mål, händelser som ligger bakom ett baklängesmål. När man blir en mer van fotbollsanalytiker blir det också lättare att se fler saker av den typen i live-matchen.