picknickmat

FOTBOLLVANDRING • UTFLYKT • BRA MATBADSTRÄNDER • RESA • STORSTAD

SKIDRESAN • HUSDJUR • HÄLSA • EKONOMI • EXPORT • HEM

God och enkel

mat på utflykten

 

 

Tips på bra picknickmat. En höjdpunkt på utflykten är ofta när matkorgen kommer fram. Maten smakar alltid gott när man äter ute i skogen eller vid stranden, nästan oavsett vad det är.

TIPSOMALLT bjuder här på några recept på lättlagade rätter för picknickmaten.

TIPS 1 • Fruktig briesallad

 

Du behöver: Fänkål, rädisor, brieost, (cirka 250 gram), blandad sallad, valnötter, hasselnötter, hallonvinäger, olivolja, salt, peppar. färska eller frusna hallon.

 

Gör så här: Skölj fänkålen, dela den på mitten och hyvla i tunna skivor och lägg i kallt vatten. Skölj och dela rädisorna i ett par bitar. Skär brieosten i små kuber. Nötterna rostas i en torr stekpanna. Blanda vinäger och olja, smaksätt med salt och peppar. Blanda salladen med fänkål och rädisor, lägg på ett fat. Toppa med ost, nötter och hallon, ringla dressing över. Servera med ett gott bröd.

TIPS 3 • Grillad kyckling med tomat, mozzarella och pinjenötter.

 

 

Tips 2 • Italienska parmarullar.

 

Du behöver: Crème fraiche, parmaskinka, färsk basilika, soltorkade tomater, salt och peppar.

 

Gör så här: Strimla basilika och tomater. Blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick på varje skiva parmaskinka och rulla ihop. Ställ rullarna kallt en stund innan utflykten börjar.

Du behöver: Grillade kycklingben eller klubbor, cocktailtomater, en påse minimozzarella, färdigblandad sallad, pinjenötter, bröd.

 

Gör så här: Lägg upp kycklingdelarna i picknicklådor. Fördela tomater, mozzarella och sallad runt om. Strö över pinjenötter, servera med bröd.

TIPS 5 • Sallad på bovete, rukkola och valnötter

Koka det sköljda bovetet med en buljongtärnming och lite vinäger i cirka 15 minuter. Salta. Ta av från värmen och rör om. Blanda ner skivade päronbitar, rukkolablad och valnötter i det avsvalnade bovetet. Några droppar vinäger blir pricken över i.

TIPS 4 • Kjelles tonfiskröra.

 

Du behöver: 400 g tonfisk i vatten (3 burkar), 2 dl lätt creme fraiche, 3 msk majonäs 1 dl finhackad rödlök, 2 msk kapris, 1 msk dijonsenap, tabasco (några stänk), ½ tsk salt, peppar.

 

Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

TIPS 6 • Kesosmörgås med ägg, kryddor, tomat.

 

Du behöver: Bröd, naturell keso, persilja, finhackad gräslök, salt, svartpeppar, kokt ägg i skivor, tomatklyftor.

Gör så här: Rör ihop keso med persilja, gräslök eller andra färska kryddor. Salta och peppra efter smak. Lägg ägg, kesoröra och tomat på brödet.

 

TIPS 7 • Pastasallad med kassler.

En klassiker som picknickmat.Du behöver: Pasta, ärtor, majskorn, några stjälkar selleri, rädisor, kassler. Till såsen: pressad citron eller ljus vinäger, oliv- eller rapsolja, salt, oregano, grovmalen svartpeppar, klippt gräslök.

 

Gör så här: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skölj och skiva selleri och rädisor, tina ärtorna och låt majsen rinna av. Rör samman salladssåsen i en stor skål. Blanda i den heta, väl avrunna pastan och låt den kallna. Skär kasslern i strimlor. Blanda försiktigt ner grönsaker och kassler i pastan.

 

TIPS 9 • Skaldjursröra.

 

Gör så här: Blanda räkor, kräftstjärtar, en matsked riven pepparrot, finhackad dill, lite dijonsenap och lite fint tärnad tärnad purjolök. Tillsätt en halv deciliter crème fraiche. Smaka av med salt.

TIPS 10 • Nizzasallad med kall sås.

 

En klassisk sallad från Franska Rivieran. Njut av läckra smakkombinationer och vackra färger. Nizzasallad med kall sås.

 

Du behöver: Potatis (helst ny), haricots verts, rödlök. tomater, grönsallad, kokta ägg, tonfisk i olja, sardeller, svarta oliver.

 

Gör så här: Koka potatisen, låt svalna. Koka haricots verts och spola dem kalla. Skala löken. Skär potatis, lök och tomater i skivor. Dela salladen i bitar. Skala äggen och skär i klyftor. Låt tonfisk och sardeller rinna av men spara 3 msk av oljan. Blanda alla grönsaker med oljan i en vid skål. Lägg i äggklyftor, tonfisk, sardeller och oliver. Häll butiksköpt kall sås med t ex vitlök över alltihopa.

TIPS 11 • Sallad med gravad lax, äpple och annat gott.

 

Du behöver: Färdigblandad sallad (klar att äta), gravad lax i skivor, äppelklyftor, krutonger, crème fraiche, senap, dragon, honung.

 

Gör så här: Lägg upp salladen i picknicklådor. Fördela laxen och äppelklyftor över. Strö över krutongerna. Servera resten till.

TIPS 8 • Tunnbrödsrulle med skivad rostbiff.

 

Ett matigt och gott alternativ till den klassiska smörgåsen som ger mycket energi och en fläkt av libanesiska smaker.

 

Du behöver: Mjukt tunnbröd, rostbiff i skivor, strimlad sallad av valfri sort, gula paprikaringar, smör, matlagningsyoghurt, svartpeppar.

 

Gör så här: Smöra tunnbröden, lägg på strimlad sallad, rostbiffen och sist paprikan. Ringla matyoghurt över hela brödet och rulla ihop. Slå in varje tunnbrödsrulle i aluminiumfolie och förvara i en kylväska.